Opinió
Crònica 28/12/2010

L'atemptat per Nadal, el de més rendiment

David Bajona
1 min

ANALISTA DEL CENTRE D'ESTUDIS ESTRATÈGICS DE CATALUNYAEl terrorisme islamista sempre ha tingut en compte en la planificació dels seus atacs la maximització dels resultats per treure'n més rendiment. Les tres variables que componen el resultat d'un atac terrorista -víctimes i danys, impacte mediàtic i impacte polític- es veuen incrementades -tant com augmenta el volum de trànsit de persones- en cas d'un atemptat durant les festes de Nadal, per exemple, en els sistemes de transport o als carrers més comercials d'alguna gran ciutat.

També és diferent des del punt de vista polític atemptar per Nadal. Tot i que sacsejats, Occident comparteix encara valors clarament cristians, i el fet de no respectar uns dies vinculats -religiosament- a la pau comportaria molt probablement un sentiment d'ultratge addicional al del mateix fet terrorista. No és per això que ens sobten més les mesures de seguretat per Nadal?

El risc augmenta davant una possible una acció jihadista per aquestes dates i també el nombre d'alertes, però no podem oblidar que més enllà de les incomoditats es tracta d'un perill real, com ho demostren els artefactes trobats en avions de càrrega al novembre o l'atemptat a Estolcolm d'aquest mateix desembre. L'estratègia i la tàctica del terrorisme islamista s'adapta a les dificultats i les contramesures, buscant sempre formes de sobrepassar els serveis d'intel·ligència i els controls de seguretat més diversos. A vegades ho aconsegueix, i és llavors precisament quan ens preguntem com ho podríem haver evitat.

stats