Crònica 21/10/2011

L'atenció primària adverteix que la retallada satura els hospitals

Ara
2 min

BARCELONA.Els professionals de l'atenció primària alerten que les retallades "indiscriminades" i el tancament d'urgències d'alguns centres d'atenció primària (CAP) provocaran la "saturació" de les urgències dels hospitals a l'hivern, quan comenci l'episodi de grip. Un informe del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) critica el "gir d'orientació" del model sanitari, que comporta un "ràpid deteriorament" dels serveis de salut.

Els professionals asseguren que amb l'actual tendència pressupostària "es posa en perill la capacitat de respondre adequadament a les necessitats de la població", per la qual cosa reclamen una planificació "rigorosa" i en consens amb els professionals de tots els canvis que es vulguin aplicar. Afegeixen que les retallades s'estan fent "sense criteris sanitaris raonats", i asseguren que "estan repercutint seriosament" en la xarxa d'atenció primària, així com en "la quantitat i la qualitat dels serveis".

Sobre el tancament de les urgències en una seixantena de CAPs, la presidenta del FoCAP, Francesca Zapater, considera que alguns eren raonables "però altres no", i assegura que s'han tancat serveis d'urgències "amb molta activitat". Per Zapater això inevitablement comportarà més visites als hospitals: "La lògica apunta que si el centre de referència d'urgències és un hospital i no un centre d'atenció primària, la gent anirà més a l'hospital".

Anàlisi dels pressupostos

El Fòrum analitza els pressupostos de Salut entre el 2003 i el 2011 i conclou que mentre que les urgències hospitalàries i els dies d'hospitalització es redueixen, els pressupostos per a aquest àmbit han pujat en els últims anys i han patit menys les retallades. Paral·lelament, assegura que els usuaris de l'atenció primària creixen, mentre que els pressupostos disminueixen progressivament. Segons el document, el 2003 l'atenció primària s'emportava un 21,6% del pressupost de Salut, mentre que el 2011 és només un 17,5%.

L'informe critica que tot i que d'una manera o altra totes les àrees han patit rebaixes, en les partides de primària l'afectació ha estat més gran. Així, critiquen que les partides de l'atenció primària han baixat un 12,86%, mentre que les d'atenció secundària i hospitalària ho han fet un 5,16%.

stats