CRISI EVOLUCIÓ DE L'OCUPACIÓ
Crònica 03/08/2011

L'atur millora, però menys que l'any passat

La llista d'aturats registrats a Catalunya es va reduir al juliol en 5.525 persones, una evolució que queda lluny de la davallada de l'any passat, quan al juliol hi va haver un descens de 15.000 persones.

Elena Freixa
2 min
Risc al soc a la tardor Les oficines de treball  poden tornar a experimentar un repunt d'aturats a la tardor, un cop passi l'efecte  de l'estacionalitat.

Barcelona.La davallada de l'atur durant el mes de juliol forma part de l'ADN del mercat laboral català, marcat cada estiu per l'arribada del gruix de turistes. El descens de 5.525 aturats el mes passat va deixar en 570.869 la xifra total de persones sense feina, segons va publicar ahir el ministeri de Treball i Immigració. Tot i tractar-se de la quarta davallada que encadena l'atur aquest any, en comparació amb el juliol del 2010 ha quedat petita. El mateix mes de l'any passat la baixada de l'atur va ser de 15.000 persones, gairebé el triple que enguany, la qual cosa obliga a contenir l'alegria a l'hora de valorar les xifres. De fet, en termes interanuals hi ha 31.678 desocupats més (+5,88%).

Una flor no fa estiu i la millora clarament estacional de la desocupació (els serveis expliquen més de la meitat de la caiguda) fa esperar un nou repunt de cara a la tardor. La secretària d'Ocupació del Govern, Esther Sànchez, va advertir ahir que justament per la comparació amb l'any passat, encara no es pot afirmar que estiguem davant d'una tendència consolidada de recuperació.

La indústria és la bona notícia

Malgrat que el sector serveis va liderar la millora de l'atur al juliol, va ser la indústria la que va presentar la dada més interessant. Es tracta de l'únic sector que aguanta la comparació amb les xifres de l'any passat i que presenta menys aturats que llavors. Ara consten 91.201 persones desocupades en aquest sector, més de 5.000 menys que a finals de juliol del 2010. Sindicats i patronals van coincidir amb el Govern a considerar que aquesta és l'espurna més positiva de les dades, ja que la indústria és un sector en què el component de l'estacionalitat té poc o res a veure.

La valoració d'UGT va incidir en la precarietat associada a aquesta millora de l'atur, ja que els contractes indefinits van ser "anecdòtics" i només van suposar un 9,6% del total. El sindicat va insistir en el fet que això fa pensar que la bona dada "té data de caducitat".

Per la seva banda, la patronal Pimec va insistir en la necessitat de mesures que incentivin la contractació a l'empresa i va demanar, per exemple, la millora de l'accés al finançament i la bonificació de les quotes a la Seguretat Social per contractar treballadors.

Al conjunt de l'Estat, la millora de l'atur va ser de 42.059 persones, un 1,02%, i la xifra total va situar-se en 4.079.742 de persones. La secretària d'estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, va calcular que set de cada deu d'aquests aturats té garantida la protecció econòmica.

Perquè la recuperació es consolidi i es creïn llocs de treball cal que el creixement del PIB arribi al 2%, segons els experts. Mentrestant, l'atur continua sent la gran amenaça que arrossega Espanya de cara als mercats exteriors.

stats