Crònica 03/06/2011

L'atur baixa en 6.199 persones al maig i encadena la segona millora consecutiva

El nombre d'aturats queda per sota de les 600.000 persones a Catalunya gràcies, sobretot, als nous contractes de cara a la temporada turística. El maig és, tradicionalment, un bon mes per a l'atur.

Elena Freixa
2 min
Una persona espera que l'atenguin en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), organisme que el nou Govern preveu sotmetre a una transformació.

Barcelona.L'atur va tornar a millorar al maig i va reduir-se en 6.199 persones a Catalunya, encadenant la segona davallada mensual consecutiva després d'un primer trimestre nefast. En total, a les oficines de treball hi constaven el mes passat 595.342 aturats, un 1,87% menys que a l'abril. Al conjunt de l'Estat també es va reproduir la millora i l'atur va baixar en 79.701 persones i va situar el total de desocupats en 4.189.659 persones, segons les dades publicades ahir pel ministeri de Treball i Immigració.

Malgrat la bona dada, que dóna un respir després d'uns primers mesos dolents, l'atur és encara superior al que hi havia ara fa un any. A Catalunya, l'atur es va reduir el triple (en 18.920 persones) el maig del 2010 i a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) hi constaven 20.000 aturats menys que ara.

L'anàlisi tant del Govern com dels agents socials i econòmics sobre l'evolució de l'atur considera que la millora és estacional, fruit de l'inici de les contractacions al sector serveis de cara a la temporada forta de turisme. Un terç de la davallada de l'atur va venir del sector serveis, mentre que la indústria també va millorar amb 1.906 aturats menys que a l'abril. Pel que fa a la construcció, les dades també van millorar en 1.258 persones i a l'agricultura els aturats van reduir-se en 679 persones.

La contractació és temporal

Els contractes van créixer un 21% a Catalunya el mes passat, amb 195.113 formalitzats, la majoria de caràcter temporal. La contractació indefinida va suposar l'11%, amb un increment de 1.226 contractes respecte al mes anterior. Els temporals van créixer, en canvi, un 24% amb més de 33.867 contractes més que a l'abril. En total, se'n van fer 173.588 d'aquesta mena.

La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, va ser molt prudent a l'hora de valorar. "Encara hem d'estar amatents per veure si realment podem consolidar aquesta reducció", va advertir. Com a dada positiva, va destacar la millora de l'atur en els joves menors de 25 anys, un dels col·lectius on el Govern vol treballar més per aconseguir que en millorin les elevades taxes de desocupació, superiors als 40%.

Sindicats i patronals catalans van coincidir a criticar la reforma laboral com a antídot per frenar de manera decisiva l'atur. CCOO i UGT van defensar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que preparen per demanar que es derogui aquesta reforma, i van advertir que ha crescut el nombre de persones que es queden sense ingressos a mesura que se'ls allarga la condició d'aturats. La patronal Foment del Treball va reivindicar nous canvis "necessaris i urgents" al mercat de treball.

stats