LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 26/06/2011

L'autònom engega la recuperació

Segueixen els problemes de finançament per iniciar un petit negoci. Però com a mínim l'activitat creix durant l'estiu. Caldrà veure si la tendència en l'augment d'autònoms seguirà quan arribi el fred.

Toni Garganté
3 min
Millora tres anys després L'increment de la creació d'autònoms entre el març i el maig representa una petita esperança per al 2010.

Barcelona.El col·lectiu d'autònoms sempre s'havia caracteritzat per ser anticíclic, és a dir, que creixia en temps de penúria econòmica i compensava en part l'atur en altres sectors assalariats. Quan perds la feina, sempre et pots fer autònom. Però la crisi actual és greu. El desembre passat el nombre d'autònoms va caure en 6.497 persones a tot l'Estat i en el conjunt del 2010 van ser 58.089 les persones que no van poder mantenir els seus negocis, segons dades del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

Des de l'abril del 2008, quan el treball per compte propi creixia a uns ritmes anuals del 10%, s'han perdut 306.259 afiliats al RETA. El 2010 va finalitzar amb una reducció de l'1,84%, mentre que el règim general de la Seguretat Social va caure un 1,22%. Totes aquestes estadístiques que aporta la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) confirmen la magnitud de la crisi, si bé en els últims tres mesos s'ha detectat un augment net d'altes de petits negocis.

A l'Estat hi havia 3,1 milions d'autònoms actius l'1 de juny, amb l'últim increment de 8.458 del maig. El creixement d'efectius del març, l'abril i el maig d'enguany permeten destacar un augment net de 2.517 persones en la creació de treball autònom. El secretari general de l'organització Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Sebastián Reyna, remarca que "el nombre de naixement de noves activitats està pujant, cosa que ens anima a pensar que hem tocat fons". La mateixa situació s'ha donat a Catalunya (vegeu el quadre), amb la creació neta d'autònoms entre el març i el maig.

L'optimisme de Reyna es referma quan explica que s'han donat 83 altes en el sector de la construcció, sens dubte el més castigat, amb 141.012 actius destruïts, que suposa el 46.5% del total de baixes netes registrades al RETA. És el primer cop des que va començar la crisi a mitjans del 2008 que es crea treball autònom en aquesta d'activitat. Sebastián Reyna matisa, però, que es tracta d'una revifalla de la rehabilitació, que ha rebut l'efecte positiu de l'ampliació de l'exempció per desgravar a l'IRPF per part de l'administració central. "Ara només faltaria que les comunitats autònomes facin el mateix amb els seus trams del mateix impost", assegura.

Reyna argumenta l'enorme importància que creixi el treball autònom perquè "sempre que es dóna aquesta situació immediatament després es detecta un increment del treball assalariat". Però altres activitats també remunten i sumen afiliats, com el comerç i l'hostaleria. Tots dos sumen el 71% de l'increment total de l'afiliació durant el mes passat. Caldrà veure què queda de tot això a l'octubre, perquè és evident que les altes produïdes el maig tenen a veure amb el període d'estiu -que acabem d'encetar- i de les rebaixes. Per contra, un dels sectors que continua sense sortir-se'n és el de transport, que durant el mes de maig va registrar 159 baixes.

Lideratge

Catalunya segueix liderant el nombre de treballadors autònoms, amb un total de 563.903. Destaca la millora de les zones turístiques com Girona i Tarragona, amb increments de 650 i 51 altes, respectivament. Per Salvador Duarte, president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT), precisament aquest és el problema: que no es crea ocupació en sectors estables. Segons Duarte, vuit de cada deu iniciatives viables com a negoci no surten a la llum per falta de suport financer i creditici. "Seguim aturats des del nou Govern a l'ICF i Avalis". A més, el dirigent sindical remarca que en moltes ocasions, la línia d'ajuda pública no està dissenyada per les necessitats del autònoms, que necessiten de mitjana 18.000 euros per engegar un negoci. "Per tant, demanem que les mateixes organitzacions d'autònoms com la nostra siguin les prescriptores dels ajuts, amb tots els controls que es vulgui, perquè hem atès l'autònom, coneixem el projecte i som capaços de saber si és viable".

stats