CRISI DEL DEUTE
Crònica 26/09/2011

L'autoritat de Merkel, en risc

El lideratge de Merkel per salvar Europa de la crisi del deute topa amb dubtes dins del seu govern en el moment més delicat. Els EUA pressionen per actuar i Grècia espera l'ajut que la salvi de la fallida.

Isaac Lluch
3 min
Angela Merkel s'entrevista amb el president grec aquesta setmana per parlar del nou tram del rescat i sotmetrà al parlament la seva estratègia europea.

Berlín.Europa diposita les esperances per a la salvació de l'eurozona en Angela Merkel mentre la cancellera s'enfronta aquesta setmana a un dels exàmens de credibilitat més difícils del mandat. El Bundestag (la cambra baixa) ha de pronunciar-se dijous sobre l'ampliació del fons europeu de rescat. És dóna per fet que la mesura s'aprovarà, però ho farà amb divisió al govern, ja que destacats membres de centredreta ja han dit que hi votaran en contra. En canvi, tindrà el suport de l'oposició socialdemòcrata i dels verds.

Abans d'això, dimarts la cancellera té prevista una trobada amb el president de Grècia, Iorgos Papandreu, per avaluar les mesures d'austeritat anunciades pel govern hel·lè, que espera el pròxim tram d'ajudes de 8.000 milions d'euros per evitar la fallida a l'octubre. Ahir mateix, el portaveu del govern grec va anunciar en una entrevista al canal Skai que estudien aprovar encara més mesures addicionals d'estalvi.

Tot i el pas endavant que ha fet Merkel per defensar l'eurozona, el seu poder per liderar accions decisives minva pels problemes interns al govern de coalició. La crisi del deute ha arribat a Berlín en el pitjor moment. Als dubtes dins l'executiu s'hi sumen mals resultats regionals dels partits governamentals federals i, des de dissabte, la pressió més accentuada dels EUA perquè arribin solucions aviat. El secretari del Tresor, Timothy Geithner, va exigir, en la trobada de l'FMI que va acabar ahir, que Europa aturi el risc de "fallides bancàries en cascada".

Recel alemany

Merkel està emparedada en la seva coalició de govern i en depèn, li agradi o no. La líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) intenta esquivar com pot el recent gir euroescèptic dels seus socis liberals de l'FDP i les provocacions dels germans socialcristians bavaresos de la CSU. La setmana passada alguns companys de files de la cancellera van sorprendre qüestionant si no seria bo deixar l'FDP fora de l'executiu després que el vicecanceller liberal i ministre d'Economia, Philipp Rösler, insinués la possibilitat de facilitar una fallida ordenada a Grècia. Però Merkel es va afanyar a frenar aquesta amenaça, ja que un canvi radical dins del seu govern derivaria en eleccions i seria probablement el final de la seva etapa com a cancellera. La cap del govern alemany sap, malgrat tot, que Rösler pot continuar desafiant el seu rumb econòmic europeu per motius partidistes, ja que l'FDP ha patit una forta desfeta electoral aquest any, en què els liberals han caigut de fins a cinc parlaments de lands. Un escenari electoral és a hores d'ara inassumible per Alemanya, que du el timó en el moment més delicat a l'eurozona. En paral·lel, Merkel també ha d'afrontar l'oportunisme del primer ministre bavarès, Horst Seehofer, que assegura sense embuts que no comparteix el ja famós eslògan europeístic de la cancellera, "Si fracassa l'euro, fracassa Europa", i que no fa escarafalls a una expulsió de Grècia de la unió monetària.

Tant les crítiques de Seehofer com les del mateix ministre d'Economia alimenten una onada de desgrat i estenen la impressió que l'impuls europeu de la líder alemanya disminueix la sobirania nacional: asseguren que també volen Europa, però sobretot volen que els alemanys decideixin tot sols sobre les seves finances.

Nervis per les enquestes a la CDU

A les files del seu propi partit, la CDU, Merkel hi viu una certa revolta crítica atiada pels mals sondejos electorals. La cancellera va haver de calmar les seves bases en vista que almenys una dotzena de diputats cristianodemòcrates i liberals votin aquest dijous contra l'ampliació del fons de rescat. El seu exassessor econòmic personal i ara president del Bundesbank, Jens Weidmann, va criticar de manera inusual els plans de la cancellera. Weidmann va raonar el seu temor que els països indisciplinats puguin carregar més els seus deutes als socis europeus sense compensar-ho amb un pla d'austeritat suficient.

Els retrets plouen també des de l'exterior. L'expresident portuguès, Mário Soares, va considerar que Ale manya i França no han exercit bé com a líders del projecte europeu mantenint a ratlla els mercats. En una entrevista a Efe, l'històric polític portuguès, ja retirat, lamenta la falta de solidaritat.

stats