LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 04/05/2011

L'economia catalana creix un 0,9%, però no crearà ocupació neta fins al 2012

La dada d'atur de l'abril serà millor que la dels mesos anteriors. Canviarà la tendència, tot i que no es tornaran a crear llocs de treball nets fins al 2012. L'economia catalana creixerà aquest any un 0,9%.

S.g. / T.g.
2 min
La construcció millora José Manuel Campa  va afirmar ahir que  l'estoc de vivendes es reduirà finalment aquest any.

Barcelona.El president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar el quadre econòmic català per a aquest any amb l'esperança d'un canvi de tendència. Va explicar en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern que la dada d'atur de l'abril serà millor que la dels últims mesos, però també va reconèixer que aquest repunt de l'ocupació no serà suficient per crear llocs de treball nets -la diferència entre l'entrada i la sortida d'aturats-, situació que no es produirà fins al 2012.

La taxa d'atur tancarà aquest any en un 18%, dues dècimes per sobre del 2010, però clarament per sota de l'últim indicador corresponent al primer trimestre d'enguany, que va fixar un nivell d'atur d'un 19,1%, segons les dades que es van saber divendres. En total, es destruiran 6.300 llocs de treball.

Mentrestant, l'economia catalana creixerà un 0,9% aquest any, gràcies principalment a les exportacions (augmentaran un 6,2%). El consum intern seguirà estancat, i les famílies gastaran un 1,1% més aquest any. Això no serà suficient per compensar la caiguda de la inversió pública, que es reduirà un 1,3% (el 2010 es va incrementar un 0,2%). En tot cas, aquesta recuperació és incipient, encara que serveix per mostrar una evolució positiva, perquè el 2010 el creixement va ser d'un testimonial 0,1%, i l'any anterior el PIB va caure un 4,2%.

Les inversions empresarials cauran un 2%, perquè el sector constructor segueix amb una reducció de volum d'un 6,1%, que no pot compensar la indústria, que creix un 2,1%. En aquest sentit, Artur Mas va explicar que el Govern ja ha aprovat una primera línia de 200 milions d'euros per a crèdits per a finançament empresarial i una altra de 500 milions d'avals, que formen part d'un programa global de 2.200 milions. Respecte a l'ajust de la construcció, el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, va dir ahir a la comissió d'economia del Congrés que la contribució negativa d'aquest sector al PIB s'acabarà aquest any, tenint en compte la reducció de l'estoc de vivendes, que reduiran el sobrepreu en un 23%.

Inversor domèstic

D'altra banda, el departament d'Economia va valorar positivament l'emissió de bons per a particulars que es va tancar dilluns. Un 79% dels 3.194 milions subscrits s'han quedat a Catalunya, una xifra que indica que "l'inversor domèstic segueix confiant en la Generalitat a l'hora de canalitzar el seu estalvi". Madrid ha estat el segon comprador, però a molta distància (5,9%), i a continuació el País Valencià (3,7%), el País Basc (2,7%) i les Illes Balears (2,3%). Els mercats internacionals han comprat 16,7 milions, en línia amb l'emissió del tripartit efectuada al novembre.

El nombre total de subscriptors en els dos trams (el d'un any i el de dos anys de termini) ha estat de 131.378. Les dades del departament d'Economia mostren que les condicions de l'emissió recent han estat millors que les del novembre passat, la qual cosa vol dir que el tipus d'interès mitjà pagat als bonistes ha estat d'un 5,96%, i això representa un estalvi anual de 40,6 milions per a la Generalitat. Les comissions pagades a les entitats financeres també han estat més baixes. L'import anualitzat de 56,41 milions se situa un 22,3% per sota dels 72,65 milions que es van pagar fa sis mesos. La Generalitat ja ha dit que farà servir els bons de forma recurrent per finançar-se.

stats