MISSIÓ EMPRESARIAL
Crònica 12/06/2011

L'economia catalana s'emmiralla en Israel

Ignasi Pujol
3 min
Tel aviv, la capital econòmica del país Tel Aviv és el principal destí de negocis d'Israel. La ciutat té prop de 400.000 habitants, tot i que la població  de l'àrea metropolitana és d'1,4 milions de persones. A Tel Aviv hi ha el clúster d'alta tecnologia del país,  que acull empreses com HP o Intel.

Enviat especial a tel avivIsrael és un país petit, de set milions d'habitants, gairebé com Catalunya. La seva singularitat històrica el fa incomparable en el seu conjunt amb la resta del món, però els empresaris de la fundació catalana FemCat van veure en aquest indret del Pròxim Orient algunes apostes econòmiques que es podrien traslladar a Catalunya. Per això van decidir anar a Israel en el que va ser el quart viatge de benchmarking de la fundació, que abans ha visitat Finlàndia (2006), Hong Kong (2008) i Massachusetts (2009).

L'objectiu d'aquests viatges és analitzar les diferents realitats, treure'n conclusions i, amb tot plegat, plantejar al Govern què es podria fer a Catalunya. D'Israel porten al sarró un impuls decidit de l'emprenedoria, una indústria del capital risc que realment assumeix riscos i una estreta col·laboració entre universitat i empresa.

A Israel es creen 500 companyies noves cada any. A més, és el tercer país del món en nombre d'empreses col·locades al Nasdaq, el mercat borsari dels Estats Units que agrupa les empreses d'alta tecnologia. Només els EUA, i la Xina des de l'any passat, van per davant. Aquesta hiperactivitat emprenedora s'explica fonamentalment per dos factors: el país té molta gent amb idees de negoci i té els mecanismes necessaris per dotar de recursos econòmics aquests empresaris.

Els empresaris de FemCat van visitar Pitango Venture Capital, el primer fons de capital risc d'Israel, amb 1.300 milions de dòlars (900 milions d'euros) en gestió. Rami Kalish, director general i cofundador de Pitango, va explicar que és habitual que els emprenedors d'èxit es converteixin en finançadors de noves iniciatives. El sector de capital risc injecta entre 1.000 i 2.000 milions de dòlars anuals a Israel. El 40% d'aquests recursos procedeixen del mateix país i la resta corresponen a inversors estrangers -majoritàriament dels EUA- que veuen en el país una bona manera de multiplicar els recursos.

Sense por al fracàs

Una de les principals conclusions de FemCat és que a Israel no hi ha cap mena d'aversió al risc, fet que sí que caracteritza l'empresariat català. El fracàs no està estigmatitzat socialment i és habitual que els emprenedors d'èxit acumulin diverses experiències frustrades. "A casa nostra ningú assumeix riscos", va dir Joaquim Boixareu, conseller delegat d'Irestal Group. La delegació catalana estava integrada per una vintena d'empresaris de FemCat i per convidats com la directora general d'Esade, Eugènia Bieto, el director general d'Acc1ó, Josep Moragas, i el professor d'Iese Albert Fernàndez. Entre els membres de FemCat hi havia l'actual president, Carles Sumarroca (Comsa Emte), Jordi Bagó (Serhs), Xavier Cambra (Dèria), Ramon Carbonell (Copcisa), Joan Font (Bon Preu), Josep Oriol Guixà (La Farga Group), Josep Mateu (Racc), Josep Miarnau (Comsa Emte), Eloi Planes (Fluidra), Xavier Pujol (Ficosa) i Ernest Sales (HP).

L'economia israeliana pràcticament no ha notat la crisi. El país va créixer un 4,5% el 2010 i ho fa al mateix ritme aquest any. L'amenaça més visible actualment és la inflació, que l'any passat va ser del 3,5%.

Israel és el país del món que més inverteix en recerca i desenvolupament (R+D): concretament el 4,86% del producte interior brut (PIB), per davant de Suècia i Finlàndia. Aquesta aposta decidida per la innovació serveix de trampolí als emprenedors i a les grans multinacionals, que moltes vegades acaben comprant aquestes joves empreses i instal·len a Israel centres de R+D. El govern aplica ajudes fiscals tant als emprenedors com a les empreses estrangeres que s'implanten al país.

Entre les companyies que tenen al país instal·lacions de R+D globals hi ha HP, Intel, Microsoft, General Electric, Google i Siemens.

Alguns dels membres de FemCat ja saben què és fer negocis amb Israel. Fluidra va comprar els actius de la israeliana Aquatron Robotic Systems al febrer i Bon Preu té com a proveïdor de software Retalix, una de les empreses que va visitar l'expedició. Finaves, la societat de capital risc de l'Iese, està a punt de tancar la seva entrada a Gerium, una empresa biomèdica impulsada per un exalumne de l'escola de negocis. MAT és el soci a Espanya de Netafim, el líder mundial en sistemes de reg per degoteig. Aquesta empresa, com la farmacèutica Teva i el grup d'alimentació Nuba, va néixer en quibuts, comunes agrícoles inspirades en la ideologia sionista socialista.

Exportacions de diamants

Malgrat el gran protagonisme de l'altra tecnologia, la principal font d'ingressos del país segueix sent l'exportació de diamants, que l'any passat va ascendir a 16.397 milions de dòlars (11.343 milions d'euros). L'agricultura (el 50% de la superfície del país és desèrtica) i el turisme són els altres pilars de l'economia, que envia el 34,9% de les exportacions als EUA i el 29,6% a la Unió Europea.

El pas dels joves pel servei militar obligatori -tres anys els nois i dos les noies- s'explica com un dels motius que fa que els joves arribin més madurs a la universitat i al món laboral. Bona part de les innovacions en les quals es basen les noves empreses provenen de l'exèrcit.

stats