CONJUNTURA
Crònica 29/09/2011

L'economia espanyola entra en fase d'"atonia"

Ariadna Carbonell
1 min
Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

Barcelona.El consum i la inversió segueixen sense donar signes de recuperació. Ben al contrari, el Banc d'Espanya constata en el seu últim Butlletí Econòmic que la demanda interna no repunta i que l'activitat empresarial ha intensificat el seu descens en el tercer trimestre. La forta caiguda de la despesa pública també frena la millora econòmica. Com a conseqüència, el creixement del producte interior brut (PIB) continua alentint-se. Entre el juny i el setembre l'avenç econòmic va situar-se en el 0,2%, quan tres mesos abans arribava al 0,4%.

Les empreses pateixen de manera especial l'alentiment econòmic. El món empresarial va veure com la seva activitat va reduir-se un 0,7% entre l'abril i el juny, la qual cosa va comportar un retrocés dels beneficis de les societats del 18% davant de la millora del 6,5% que havien experimentat tres mesos abans.

El Butlletí Econòmic del Banc d'Espanya també fa referència a la reforma constitucional per incloure el límit de dèficit. L'entitat governada per Miguel Ángel Fernández Ordóñez considera que la mesura aportarà compromís d'estabilitat pressupostària. Tanmateix, el regulador reclama concreció. Adverteix que el terme dèficit estructural és ambigu i que existeixen diversos mètodes per calcular-lo. Ordóñez també demana que es concretin les excepcions en què el dèficit pot superar el límit fixat.

stats