Crònica 17/08/2011

L'economia europea frena al segon trimestre

El creixement econòmic de la zona euro va patir una frenada entre els mesos d'abril i juny després que tots els grans països del continent registressin retrocessos. Espanya està a la cua de la recuperació.

àlex Font Manté
2 min
El PIB de la zona euro va créixer un 1,7% entre abril i juny, vuit dècimes menys que el 2,5% registrat al primer trimestre.

Barcelona.El creixement econòmic europeu va patir una frenada durant el segon trimestre de l'any després que la gran majoria de països, entre ells totes les grans potències, experimentessin una desacceleració. En conjunt, la zona euro va créixer un 1,7% davant del 2,5% registrat el trimestre anterior.

Espanya segueix a la cua del creixement econòmic, amb només un augment del 0,7%, una dècima menys que al primer trimestre. Exceptuant els tres països rescatats (Grècia, Irlanda i Portugal), no hi ha cap país de la zona euro que creixi tan poc. Aquestes dades dificulten el compliment de l'objectiu de PIB per al 2011, que serà de l'1,3% segons ha reiterat en diverses ocasions el govern espanyol.

Segons el professor de l'Iese Miguel Ángel Ariño, és evident que l'economia espanyola està estancada i que no s'albiren símptomes de reactivació, més enllà de si el PIB creix una dècima més o menys. "Les tempestes als mercats financers -afirma- estan distraient l'atenció del que hauria de ser una prioritat: prendre mesures que facilitin l'activitat de les petites i mitjanes empreses i la creació d'empreses". En la seva opinió, ens trobem "lluny de reunir les condicions necessàries per generar llocs de treball".

El PIB de les dues potències reunides ahir a París -Alemanya i França- va augmentar un 2,8% i un 1,6%, respectivament. Aquestes xifres potser són envejades per països com Espanya, però queden lluny de les dades registrades tres mesos abans. Alemanya, per exemple, va créixer un 4,6% al primer trimestre, gairebé el doble que al segon trimestre. De totes maneres, el govern alemany va restar importància a aquestes dades i va assegurar que aquest fre ja estava previst. El Regne Unit, que no forma part de la zona euro, va créixer un 0,7%, menys de la meitat que l'1,6% que va registrar a principis d'any. Itàlia, que en les últimes setmanes també s'ha vist obligada a impulsar un ambiciós pla d'austeritat, és el següent país amb menys creixement, amb un 0,8%.

Paral·lelament, ahir Espanya va vendre 5.700 milions d'euros en lletres amb venciment a 12 i 18 mesos. Els interessos van ser més baixos que els que es van pagar en una subhasta similar al mes de juliol.

stats