LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 23/06/2011

L'economia frena per la contenció de la despesa pública

Tot i que el pressupost del 2011 encara no s'ha aprovat, la Generalitat ja ha reduït les seves despeses en un 14% durant els primers mesos de l'any gràcies a la pròrroga dels pressupostos del 2010.

àlex Font Manté
3 min
MENYS DESPESA I MENYS INVERSIÓ Les obres públiques seran les més perjudicades pel descens de la despesa pública, que va caure un 0,7% durant el primer trimestre de l'any, quan encara no havia entrat en vigor la retallada prevista als pressupostos del 2011.

BARCELONA.L'economia catalana ha frenat la tendència alcista que havia registrat durant els quatre trimestres del 2010. La reducció de la despesa pública ha estat la principal causant d'aquest canvi de tendència, però no l'única: la despesa a les llars i les exportacions, que havien crescut amb força a finals de l'any passat, també es van desaccelerar.

El PIB català va créixer un 1,1% el primer trimestre del 2011 respecte al mateix període de l'any passat, una dècima menys del que va registrar el quart trimestre del 2010, segons dades publicades ahir per l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Tot i que els pressupostos del 2011 (que inclouen la famosa retallada del 10% de la despesa) encara no estan en vigor, la Generalitat ja ha pogut reduir les seves despeses en els primers mesos de l'any. Gràcies a la pròrroga del pressupost del 2010, el Govern ha pogut reduir la despesa en un 14%, segons el càlcul que Albert Carreras, secretari d'Economia, va fer davant d'un grup d'inversors recentment. El conseller Andreu Mas-Colell ja va reconèixer fa uns dies que les polítiques d'austeritat perjudicarien el creixement econòmic a curt termini.

D'altra banda, el consum de les llars s'ha frenat en créixer un 1%, el nivell més baix des del primer trimestre de l'any passat. Igualment, les exportacions (que havien crescut a nivells de l'11% i el 14% en cada trimestre del 2010) es van desaccelerar en els primers mesos del 2011 fins a créixer un 8,5%.

Els serveis (potenciats pel sector turístic) i la indústria (gràcies a les exportacions) són els sectors que més creixen actualment a l'economia catalana. Com es pot veure al gràfic que il·lustra aquest article, els serveis han conservat la tendència a l'alça de l'any passat i van créixer un 1,8%. És un percentatge idèntic al que va registrar la indústria, que ha viscut una tendència més irregular malgrat que durant l'últim any ha estat el sector que més ha contribuït al creixement econòmic.

En els trimestres precedents, la construcció -el sector més perjudicat per la crisi- havia anat mitigant les seves caigudes, però el primer trimestre del 2011 també ha frenat la seva millora. Si a principis del 2010 queia un 7,7%, a finals d'any havia aconseguit reduir aquests descensos fins al 4,5%, més de tres punts percentuals. En canvi, en el primer trimestre la diferència va ser només d'una dècima, fins al 4,4%.

Tot i aquestes dades, la Generalitat preveu que l'economia creixerà gairebé un punt percentual per sobre de l'any passat. Si el 2010 el PIB català va créixer un 0,1%, el Govern calcula que el 2011 augmentarà un 0,9%. Un nivell encara massa baix per destruir atur. Els experts consideren que una economia ha de créixer al voltant del 2,5% per crear més llocs de treball dels que destrueix. De fet, la previsió de la Generalitat és que Catalunya acabi l'any amb un 18% d'atur, dues dècimes per sobre del nivell que es va registrar a la fi del 2010.

Creix la renda per càpita

Ahir també es va saber que la renda per càpita espanyola va augmentar el 2010 per primer cop des del 2007, segons dades de l'agència comunitària Eurostat, que ofereix estadístiques de tots els països de la UE.

La renda per càpita va créixer un 1,8% fins a situar-se en 24.741 euros. Tot i això, el govern espanyol va admetre que aquest augment és inferior al que va experimentar de mitjana la Unió Europea, segons informa l'agència Efe. Al conjunt de la UE la renda per càpita va créixer un 3,8%. El govern també va voler indicar que l'Estat ha tornat a superar Itàlia en aquest barem, ja que la renda per càpita d'Espanya supera en 390 euros la del país presidit per Berlusconi.

stats