RECUPERACIÓ ALS ESTATS UNITS
Crònica 10/03/2012

L'economia s'alia amb Obama

La recuperació econòmica dels Estats Units es consolida. El país va crear per tercer mes consecutiu més de 200.000 llocs de treball i la revifada millora les possibilitats de reelecció del president Obama.

Núria Ferragutcasas
2 min
AMB EL VENT A FAVOR De moment Barack Obama té l'economia de cara per guanyar suports durant la cursa electoral. El president, que ahir va visitar una planta de Rolls-Royce a Virgínia, va assegurar que l'economia "s'està enfortint" i va advocar per una indústria manufacturera "forta, exportadora i innovadora". Des del Nadal la majoria d'indicadors econòmics dels EUA són més sòlids del que s'esperava: el creixement, el consum, el nivell del mercat borsari i l'atur.

WASHINGTONA principis d'agost de l'any passat, els Estats Units van evitar la fallida a l'últim minut, van perdre la qualificació triple A pel seu crèdit, van veure rebaixada la previsió de creixement i la taxa d'atur -situada en un 9,1%- es resistia a baixar. La popularitat del president Barack Obama estava sota mínims (40%) tot i haver mort, tres mesos abans, l'arxienemic del país, Ossama bin Laden. El vent, però, bufa ara a favor del president. Aquella estampa negativa de l'economia que feia perillar la seva reelecció s'ha revertit.

Avui gairebé la meitat dels nord-americans aproven la gestió de Barack Obama, un 35% consideren que el país va en la bona direcció (l'agost passat només ho creien un 18%) i un 48% volen que sigui reelegit en les presidencials del 6 de novembre. L'administració Obama va anunciar ahir que els Estats Units van crear més de 200.000 llocs de treball per tercer mes consecutiu. Una xifra favorable que, segons els experts, consolida la recuperació econòmica del país. Tot i així, la taxa d'atur es manté en el 8,3%.

Des de l'inici de la recessió el 2008, els EUA han perdut 8,4 milions de llocs de treball, quatre milions sota la presidència Obama. Però la tendència va canviar a finals de 2009, i en els últims dos anys l'economia del país ha recuperat més de 3,1 milions de llocs de treball. La millora ha estat sobretot en l'últim semestre, el millor des del 2006.

Aquestes dades són una molt bona notícia per a la reelecció del president, lligada gairebé exclusivament a la millora de l'economia i de l'atur. El president, que ahir va visitar una planta de Rolls-Royce a Virgínia, va assegurar que l'economia "s'està enfortint" i va advocar per una indústria manufacturera "forta, exportadora i innovadora".

Des del Nadal, la majoria d'indicadors econòmics dels Estats Units són més sòlids del que s'esperava: el creixement, el consum, el nivell del mercat borsari i la taxa d'ocupació. A més, l'amenaça de crisi a l'eurozona s'ha reduït després de l'últim acord aconseguit amb Grècia.

Un atur baix, clau de la reelecció

Des de la Gran Depressió dels anys 30, cap president ha estat reelegit amb un atur superior al 7,2%. És molt difícil que Obama aconsegueixi aquesta xifra en el seu mandat, però sí que podrà presumir que la desocupació ha disminuït durant els dotze mesos previs a l'elecció. Aquesta arma la van fer servir els presidents Dwight Eisenhower el 1956, Ronald Reagan el 1984 i George W. Bush el 2004. Per contra, Jimmy Carter el 1980 i George Bush pare el 1992 no van tenir la mateixa sort.

El professor de la Universitat de Yale Ray Fair va introduir el 1978 un model que reforçava la tesi que els ciutadans decideixen el vot influenciats pels canvis en l'economia en els mesos previs a les eleccions. En aquests moments el seu estudi, que té en compte les variables actuals, preveu un empat tècnic en les eleccions del novembre. "Ara per ara sembla que l'economia anirà bé però no fantàsticament bé, cosa que significa una elecció renyida, que no permet anticipar guanyador".

stats