Crònica 04/11/2011

L'economista alemany Max Otte proposa recuperar la pesseta

Miquel Codolar
2 min
Otte considera "absolutament necessari" per a la moneda única que Grècia abandoni l'euro.

Madrid.Ningú ho havia dit d'una manera tan clara. Fins ara les recomanacions sempre partien de la necessitat de preservar l'euro. Max Otte, l'economista alemany que el 2006 va profetitzar la crisi, ahir va dir que alguns països com Espanya haurien de sortir temporalment de l'euro per aplicar polítiques econòmiques autònomes. Durant una conferència a la Fundació Rafael del Pino, el també gestor independent de fons d'inversió i director de l'Institut de Desenvolupament Patrimonial de Colònia va advertir que "Espanya podria tornar a la pesseta i devaluar-la per afavorir les seves exportacions" i "adoptar les seves pròpies receptes" per retornar a l'euro quan ho consideri oportú.

Otte va culpar l'euro d'haver causat "danys incommensurables" i d'haver afavorit la bombolla immobiliària a Espanya, l'explosió inversora a Irlanda i l'endeutament grec. Pel que fa a aquest últim país, Otte veu "absolutament necessari" que Grècia abandoni l'euro per a la supervivència de la moneda única. L'economista va sostenir que la Unió Europea no perilla i ha apostat per un "euro fort" amb les economies "més potents" com Alemanya i França.

La conferència va servir per presentar el seu últim llibre, Freneu el desastre de l'euro!,que a Alemanya és el més venut. En seixanta pàgines Otte adverteix que la crisi no és de l'euro sinó dels bancs i en culpa una "oligarquia financera" que actua coordinadament amb les agències de qualificació, els polítics i gran part dels economistes per preservar el seu negoci. Otte critica que els rescats vagin a parar "als bancs d'inversió i als superrics, als qui han tornat a jugar arriscadament". Proposa més exigències de capital als bancs, limitacions als prestadors de serveis financers, separar els bancs comercials que fomenten la productivitat dels d'inversió que especulen, instaurar un impost sobre les transaccions financeres, fundar una agència de qualificació europea i fomentar el "capitalisme popular" per afavorir la productivitat enfront de l'especulació.

stats