MINISTRES EL GOVERN DE RAJOY
Crònica 22/12/2011

De Lehman Brothers a la Moncloa

àlex Font Manté
2 min
De Guindos, que va ser responsable de Lehman Brothers a Espanya entre el 2006 i el 2008, feia mesos que sabia que seria ministre.

Fa mig any, una empresa familiar catalana va trucar a Luis de Guindos per oferir-li una plaça al seu consell d'administració. De Guindos va declinar l'oferta amablement amb un argument clar: "Mariano m'ha dit que vagi deixant responsabilitats perquè compta amb mi per al nou govern".

Luis de Guindos (Madrid, 1960) era, per tant, una de les apostes més òbvies de les travesses. De perfil liberal, feia setmanes que el nou ministre d'Economia i Competitivitat exercia com a tal, prodigant-se en innombrables fòrums i conferències, diverses de les quals a Catalunya (dijous va ser a Barcelona convidat per Expansión ), i explicant el que hauria de fer el govern. En realitat, el que estava fent era anunciar què farà ell com a nou responsable econòmic. En aquestes intervencions va deixar clar el seu compromís amb "l'austeritat i les reformes". També va defensar una reforma laboral que inclogui el contracte únic (igual que el consell d'assessors de la Generalitat en economia, el Carec) i la liberalització dels horaris comercials.

Considerat un home proper a l'actual president de Bankia, Rodrigo Rato, De Guindos va ocupar diversos càrrecs al govern espanyol durant les dues legislatures de José María Aznar i va acabar sent el secretari d'estat d'Economia fins que, l'any 2004, el PSOE va guanyar les eleccions.

Dos anys després, De Guindos va ser nomenat conseller delegat de Lehman Brothers a Espanya i Portugal, segurament la gran taca del seu currículum. La fallida d'aquest banc nord-americà, l'any 2008, es considera com l'inici de la crisi econòmica actual. Ahir el Financial Times va rebre el seu nomenament destacant en un títol cridaner el seu passat com a directiu de Lehman Brothers.

Acceptant el càrrec de ministre d'Economia, De Guindos es veurà obligat a renunciar a les seves places -i els seus corresponents salaris- com a conseller d'Endesa, Unidad Editorial (l'empresa editora d'El Mundo i d' Expansión ) i el Banc Mare Nostrum (producte de la fusió entre Caixa Penedès, Cajamurcia o Sa Nostra, entre d'altres). Només per ser conseller d'Endesa cobrava 240.000 euros anuals. Ara el seu sou de ministre es reduirà dràsticament i només cobrarà 56.000 euros nets.

Durant aquests anys, Luis de Guindos, reconegut seguidor de l'Atlètic de Madrid, ha mantingut l'amistat amb periodistes que havia conegut durant la seva etapa al govern i fins i tot acostuma a compartir pista de tenis amb algun d'ells.

Imatge i ideologia

Persones que coneixen personalment el nou ministre afirmen que Mariano Rajoy l'ha triat per la seva bona imatge amb el món financer europeu i anglosaxó en un moment de màxima tensió per al deute espanyol. Aquestes persones asseguren que De Guindos coneix personalment els vocals del Banc Central Europeu. Segons ha explicat De Guindos en les últimes conferències, el principal repte que té Espanya el 2012 és vendre 300.000 milions d'euros entre deute públic i privat, l'equivalent al 30% del PIB.

Tres dies després de la victòria de Rajoy a les eleccions, De Guindos va proclamar que Espanya no complirà el 6% de dèficit amb què havia de tancar el 2011. Tot i així, va defensar que cal acabar el 2012 amb el 4,4% que marca Brussel·les, cosa que molt probablement serà sinònim de retallades. "Hem de corregir els desequilibris a base d'austeritat i reformes". Segurament el sentirem dir-ho més vegades.

stats