Crònica 19/11/2011

L'eix franco-alemany s'obre a la Itàlia de Mario Monti

Itàlia torna a formar part dels grans amb Mario Monti al govern. És el que volen Berlín i París. L'excomissari europeu es reunirà amb Merkel i Sarkozy la setmana que ve per tractar la crisi de l'eurozona.

Ariadna Matamoros
2 min
L'eix franco-alemany s'obre  a la Itàlia de Mario Monti

BARCELONAAngela Merkel i Nicolas Sarkozy volen que Monti els ajudi amb la crisi de l'euro. El nou primer ministre italià, que també ha assumit la cartera d'Economia i Finances, va explicar ahir que Itàlia participarà de manera permanent a les reunions de l'eix franco-alemany i que li han demanat que "hi contribueixi amb idees". En el seu discurs a la Cambra de Diputats, que ahir va donar el sí definitiu al nou govern de tecnòcrates per 556 vots a favor i 61 en contra, Mario Monti va explicar que el dijous que ve es reunirà amb la cancellera alemanya i el president francès a Estrasburg per tractar la situació que viu l'eurozona. Dos dies abans, l'economista es trobarà amb el president de la Comissió Europa, José Manuel Durao Barroso, i amb el del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Es preveu que en aquestes cites es tracti la possibilitat d'emetre eurobons, proposta defensada per Monti en el passat, però que s'oposa frontalment amb els interessos de Berlín.

Monti també va assegurar ahir que no veu "cap raó" per modificar el funcionament del Banc Central Europeu (BCE), sota pressió els últims dies per intervenir en la crisi del deute amb la compra de bons. L'excomissari europeu, que tant ahir a la Cambra de Diputats com dijous al Senat va rebre un ampli consens en la ratificació del seu executiu, va anunciar que dilluns el nou gabinet es reunirà en consell de ministres per discutir un projecte de llei sobre la capitalitat de Roma.

El primer ministre italià va remarcar que l'objectiu del nou executiu, format íntegrament per tecnòcrates, és "accelerar" el creixement del país i aplicar les reformes necessàries per resoldre l'"emergència economicofinancera i social" que viu el país. Un dia abans, al Senat, Monti va deixar clar que volia que Itàlia deixés d'ocupar una "posició feble" a l'eurozona i que tornés a tenir un rol "a títol complet" en la construcció del projecte europeu.

El Saddam Hussein dels negocis

L'excomissari europeu va voler respondre a les veus crítiques que l'acusen d'estar al servei de les grans empreses i sumir-se als interessos europeus. "The Economist va considerar Mario Monti com el Saddam Hussein dels negocis", va recordar el primer ministre italià davant els diputats, en referència al bloqueig de la fusió entre General Electric i Honeywell el 2001, que ell va portar a terme quan era comissari a Brussel·les. Ahir, els estudiants que van sortir al carrer protestaven contra "un govern de banquers".

En un to desafiant, Monti va demanar als polítics que "no desendollin" l'actual govern, en referència a la capacitat del Parlament de fer caure l'executiu, una expressió que hauria utilitzat Silvio Berlusconi en converses amb els membres de la seva formació, el Poble de la Llibertat (PDL). L'excomissari europeu compta amb el vistiplau de totes les forces polítiques italianes, excepte de la Lliga Nord. Però el PDL ha deixat clar que el seu suport està sotmès a "condicions".

stats