CATÀSTROFE NUCLEAR
Crònica 10/04/2011

L'elèctrica japonesa demana perdó per Fukushima

Redacció
2 min

Un mes després del terratrèmol i del tsunami al Japó que van causar més de 12.800 morts i la catàstrofe nuclear més greu després de Txernòbil, l'operadora de la central de Fukushima va demanar ahir disculpes per la fuita de radioactivitat a l'aire i a l'aigua. Tepco ja havia demanat perdó als japonesos en una altra ocasió, però les disculpes d'ahir anaven adreçades a la "societat", ja que el dany ocasionat va més enllà de les fronteres del Japó i la preocupació és ja global.

"Vull demanar perdó des del fons del meu cor per les preocupacions i els problemes que estem ocasionant a la societat a causa de l'alliberament de material radioactiu a l'atmosfera i a l'aigua del mar", va dir ahir Sakae Muto, vicepresident de Tepco.

El gest arriba després que la Xina i Corea del Sud hagin mostrat inquietud pels vessaments d'aigua contaminada a l'oceà Pacífic. La Xina, en concret, va assegurar haver detectat altes concentracions de radioactivitat en avions i vaixells provinents del Japó. Corea del Sud, per la seva banda, va acusar el govern nipó d'haver-los ocultat informació sobre la presència d'aigua contaminada. L'elèctrica intentarà aturar avui la fuita.

Mala comunicació

És per això que un altre dels errors que van admetre ahir des de Tepco és l'estratègia comunicativa. "Hem generat preocupació perquè hem pres decisions sense dedicar el temps suficient per explicar el problema amb anticipació a aquells que hi estaven implicats, a la premsa, a la indústria pesquera i a la gent més enllà de les nostres costes, i ho sentim molt", va dir el vicepresident de l'elèctrica japonesa, entonant un mea culpa molt ampli.

El reactor 2 de la central nuclear de Fukushima va quedar ahir buit d'aigua considerada de baixa radioactivitat. Els treballadors pretenen ara utilitzar aquest espai per traspassar-hi l'aigua que és altament radioactiva. Segons l'agència Reuters, hi ha més de 153.000 persones afectades per la radioactivitat de Fukushima que estan vivint en escoles i gimnasos que actuen com a centres d'evacuació i aïllament.

stats