CRISI NUCLEAR
Crònica 17/03/2011

L'emperador als japonesos: "No perdeu l'esperança"

L'emperador japonès, Aki Hito, va voler consolar ahir els seus conciutadans amb un inèdit missatge televisat en què els va encoratjar "a no perdre l'esperança" mentre es multiplica el suport internacional.

Marc Vidal
3 min
Neva sobre el tsunami La neu complica les tasques  de recerca de supervivents  a Sendai.

Mai abans un emperador japonès s'havia dirigit al seu poble a través de la televisió. La magnitud de la catàstrofe que viu el Japó és tal -l'encadenament d'un terratrèmol, un tsunami i una crisi nuclear- que ahir l'emperador Aki Hito va decidir trencar la tradició. El monarca, amb un to solemne, va demanar als japonesos que no perdin l'esperança. "Espero des del fons del meu cor que treballarem, colze a colze, i ens tractarem amb compassió per superar aquests temps difícils", va dir l'emperador Aki Hito.

La televisió nipona va interrompre la seva programació especial sobre les conseqüències de les catàstrofes naturals i la crisi nuclear que viu el país per difondre el missatge de l'emperador. "Espero sincerament que podrem evitar que les coses empitjorin", va dir Aki Hito. "Estic profundament dolgut per la greu situació a les àrees afectades. El nombre de morts i desapareguts s'incrementa cada dia que passa i ni tan sols podem saber quantes víctimes hi haurà".

Referint-se a l'accident nuclear encara fora de control, es va mostrar "profundament preocupat" per la situació a la central de Fukushima i va assegurar que el terratrèmol que va desencadenar les catàstrofes posteriors "no tenia precedents".

La Segona Guerra Mundial

El missatge inèdit a la televisió va recordar als japonesos més grans l'al·locució radiofònica de l'emperador Hiro Hito quan va anunciar la rendició del Japó a la Segona Guerra Mundial. De fet, el país viu, tal com va dir diumenge passat el seu primer ministre, Naoto Kan, l'episodi més greu des d'aquella cita bèl·lica que va culminar amb el llançament de les bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki.

Aki Hito, de 77 anys, que va accedir al tron després de la mort del seu pare, Hiro Hito, el 1989, té un paper molt limitat per la Constitució japonesa. I el gest de consol d'ahir va ser interpretat com un pas més en la seva voluntat d'acostar la monarquia als japonesos.

Mentre l'emperador mirava d'alleujar el patiment dels seus conciutadans, fora del país es mantenien els missatges de preocupació per les radiacions nuclears que continuen sortint, sense control, de la central de Fukushima.

El comissari europeu d'Energia, l'alemany Günther Oettinger, va advertir que les pròximes hores "hi podria haver una nova catàstrofe" a la central nuclear "de gran perill per als habitants i el benestar de l'arxipèlag japonès". Segons aquest comissari europeu, del mateix partit que la cancellera Angela Merkel i que dimarts ja va parlar d'"apocalipsi", ara hi ha en perill "la conurbació urbana de Tòquio, amb 35 milions d'habitants".

Qui sí que va voler rebaixar l'alarma va ser el director general de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, el japonès Yukiya Amano, que, des de Viena, va assegurar que la situació "és molt greu però no està fora de control". "És molt preocupant", va dir lacònicament Amano, que va anunciar un viatge llampec al Japó per conèixer de primera mà la situació provocada per les explosions i els incendis a la central de Fukushima.

Desconfiança i suport

Als Estats Units també se segueixen amb molta preocupació els esdeveniments al Japó i, sense posar en qüestió els esforços del govern nipó per fer front a la crisi nuclear, van demanar a tots els seus ciutadans que estiguin a un radi de 80 quilòmetres de la central de Fukushima que marxin de la zona. Aquest és un radi d'evacuació fins a 60 quilòmetres superior al que han fixat les autoritats nipones. Una mostra clara de la poca confiança en les mesures de prevenció decretades pel Japó.

Un total de 113 països i 24 organitzacions internacionals han ofert la seva ajuda al Japó per fer front a les catàstrofes. Des dels 35.000 euros d'ajuda que va donar l'Afganistan al suport tècnic i militar dels Estats Units. A més, els ministres d'economia del G-7 faran avui mateix una teleconferència per tractar la situació al Japó i ajudar-lo des de la perspectiva financera.

stats