EL REI DE LA INDÚSTRIA DEL JOC
Crònica 09/11/2011

L'emprenedor de Las Vegas que va començar venent pa i diaris

Ignasi Pujol
3 min
L'emprenedor de Las Vegas que va començar venent pa i diaris

Sheldon Adelson (Boston, 1933), l'home que podria convertir-se aviat en l'inversor privat més important de la història d'Espanya, encarna a la perfecció el somni americà. És el president executiu i accionista majoritari de Las Vegas Sands Corporation, el conglomerat empresarial que negocia amb la Generalitat i el govern de la Comunitat de Madrid la instal·lació d'un macrocomplex de joc i oci que suposaria una inversió d'entre 15.000 i 18.800 milions d'euros i la creació de 276.000 llocs de treball.

Al llarg dels seus més de seixanta anys de carrera, aquest empresari de 78 anys ha creat mig centenar d'empreses i s'ha arruïnat almenys en tres ocasions. Adelson és la setzena fortuna mundial segons la revista Forbes, amb un patrimoni valorat en 23.300 milions de dòlars (17.000 milions d'euros), i el cinquè home més ric dels Estats Units, només per darrere de Bill Gates (Microsoft), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Larry Ellison (Oracle) i Christy Walton (Walmart).

Origen ucraïnès

Casat amb Miriam Seldon i pare de cinc fills, procedeix d'una família de jueus ucraïnesos que van aterrar als EUA sense recursos. Els seus pares (un taxista i una venedora de llana) vivien en un pis d'una sola habitació amb els seus quatre fills.

Amb dotze anys, Sheldon Adelson venia pa i diaris a Boston. Gràcies a un préstec de 200 dòlars d'un oncle, va aconseguir una cantonada millor per al seu negoci. Sense formació universitària (va anar a estudiar a Nova York, però no va acabar els estudis) va emprendre diversos negocis: va vendre des d'esprais anticongelants fins a anuncis, hipoteques i recorreguts turístics. Va ser taquígraf per a empreses de Wall Street, experiència que li va permetre conèixer el món de les operacions borsàries i el mercat immobiliari.

Adelson assegura que amb només 30 anys comptava amb un patrimoni de cinc milions de dòlars. El seu èxit professional més gran va ser la creació -el 1979- de Comdex, la principal fira de productes informàtics del món, que va vendre a Softbank el 1995 per 860 milions. Comdex va tancar l'any 2004. A aquelles altures Adelson ja estava ben instal·lat en el negoci hoteler.

El 1988 va comprar l'històric Sands de Las Vegas, on residia Frank Sinatra. Uns anys després Adelson va anar de vacances amb la seva dona a Venècia i va decidir enderrocar el Sands per edificar un hotel que repliqués la ciutat dels canals. El Venetian, amb 4.027 habitacions, va ser la pedra angular del seu imperi hoteler i va marcar tendència en introduir el negoci de les convencions i les botigues de luxe als casinos. Actualment el seu grup suma a Las Vegas 7.100 habitacions, 2.640 màquines escurabutxaques i 230 taules de joc entre el Venetian (obert el 1999) i el Palazzo (2007).

Entrada a la Xina

El 2004 va complir un dels seus somnis en obrir a Macau (l'única ciutat xinesa en què es permet apostar) un complex hoteler i de joc. L'any passat va tornar a repetir l'experiència a Singapur amb el Marina Bay, que va suposar una inversió de 5.500 milions de dòlars. Espanya és el destí que ha triat per a la pròxima obertura. Entre el 2008 i el 2009 Adelson va veure caure en picat el valor de la seva empresa (les accions van caure fins a un 97%).

"Els diners són només diners; pots perdre'ls i recuperar-los, això no et farà més poderós ni més feliç", diu el mateix Adelson. Va invertir mil milions en l'empresa i la va reflotar. Las Vegas Sands va facturar prop de 5.000 milions d'euros l'any passat i en va guanyar 435.

Amant dels avions (en té una quinzena), va ser un dels principals donants en la campanya de reelecció de George Bush el 2004. Controla el diari Israel Hayom i l'agència de notícies Israel Today, els dos mitjans alineats amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu.

stats