REPUNT DE L'IPC
Crònica 12/10/2011

L'encariment dels carburants i el tabac eleva la inflació al 3,2%

E.f.
1 min
El preu del transport ha pujat un 5% fins al setembre.

Barcelona.Els preus del tabac i de les begudes alcohòliques són els principals factors que van elevar la inflació una dècima al setembre, fins al 3,2%, a Catalunya. El repunt de l'índex de preus de consum (IPC) va trencar la tendència de quatre mesos de baixades. La inflació catalana va quedar una dècima per sobre de l'espanyola, que va quedar en el 3,1% després que els preus pugessin dues dècimes.

En el que va d'any, l'IPC ha pujat un 1,2% a Catalunya, segons les dades fetes públiques ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Els productes que més s'han encarit en aquests mesos han estat el transport, que ha augmentat preus un 5%, principalment per l'encariment dels carburants; la vivenda, que s'ha encarit un 4,6%, i les begudes alcohòliques i els tabacs, que s'han incrementat un 2,9%. En canvi, els preus del vestit i calçat s'han reduït un 13,7% en els nou primers mesos.

La patronal CEOE va considerar que aquesta dada d'inflació no es pot prendre com a referència per actualitzar els salaris. "S'ha de continuar amb la moderació salarial si volem crear llocs de treball", va assegurar l'organització, que va calcular que en els pròxims mesos l'IPC tornarà a anar a la baixa i aquest any tancarà en el 2%. En canvi, els sindicats UGT i CCOO van insistir ahir a dir que motivar pèrdua de capacitat adquisitiva anirà en detriment del consum i, per tant, de la recuperació econòmica.

stats