REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 15/05/2011

L'enginy contra la censura a Síria

Emma Salma
3 min
L'enginy contra la censura a Síria

Homs (síria)Les imatges són esfereïdores. Un home carrega un nen mort amb el rostre desencaixat, el cadàver d'una dona és arrossegat per dos homes mentre miren d'esquivar les bales, cossos immòbils entre tolls de sang i runa, ferits de bala evacuats amb motocicletes... "Nosaltres gravem el que passa i ho pengem al Facebook o ho fem arribar a ciberactivistes a l'exili", explica un informàtic d'Homs, moderador de la web Revolució Síria 2011, que ens demana que no revelem la seva identitat.

A la taula, diverses càmeres i targetes de memòria, uns quants mòbils i un ordinador portàtil connectat a internet. La tecnologia i la xarxa s'han convertit en el millor aliat dels dissidents de la dictadura de Baixar al-Assad, que fa una dècada -des que el règim va permetre la introducció gradual d'internet a Síria- que esquiven una ferma censura. "Sovint utilitzem proxys de servidors a l'estranger, però resulta difícil evitar els filtres de la policia política i les companyies de telecomunicacions que són de familiars directes del president".

Els ciberactivistes s'han convertit en un dels objectius prioritaris de les campanyes de detencions massives del règim baasista. "La família Al-Assad no vol que mirem, no vol que escoltem, no vol que parlem", explica un barber de manera gràfica, tapant-se ulls, orelles i boca, mentre els clients, la majoria jubilats, afirmen amb el cap a l'uníson. "Volen tenir el control total i absolut de la veritat i la història".

A la caça del ciberactivista

Sense periodistes estrangers -els que queden informen de manera il·legal o estan empresonats-, el règim continua detenint milers de persones en cerques porta a porta, buscant ciberactivistes i manifestants, identificats gràcies a les imatges i les informacions facilitades per col·laboradors. "És mentida", crida Abu Mohammed mentre mira la televisió amb el seu nét a la falda. "Diuen que som terroristes, gàngsters, que anem armats… És que potser semblem terroristes?", diu assenyalant els seus fills, que seuen davant d'un mate, una beguda popular a Síria. "Només volem democràcia, llibertats, eleccions... Per això som perseguits, assassinats, torturats".

A primera hora de la tarda la presentadora d'Al-Arabia, un dels mitjans de referència dels opositors, informa d'una notícia d'última hora: "Almenys quatre persones han mort després que l'exèrcit sirià hagi irromput a la població de Tall Kalakh". Abu Mohammed truca immediatament a la seva germana, resident d'aquesta població fronterera amb el Líban, que l'informa que milers de dones, ancians i nens estan creuant el pont sobre el riu Kabir, frontera natural amb el país del cedre, fugint de la violència.

Amb la certesa que sempre hi ha algú escoltant, Abu Mohammed utilitza metàfores per informar de la situació. "Sí, sí, ha vingut molta gent al casament", diu en referència als 8.000 assistents que van participar ahir en l'enterrament d'un dels tres manifestants que van morir divendres a Homs quan la policia va obrir foc a discreció contra una manifestació antigovernamental. "Sí, sí, els nens continuen jugant als carrers de sempre", afegeix per referir-se a les tropes i les forces de seguretat que continuen desplegades a Bab Amer, un districte d'Homs amb uns 100.000 habitants, que fa una setmana que està sotmès a un toc de queda i al foc de l'artilleria.

El règim anuncia diàleg

Mentre això succeïa, ahir l'agència oficial de notícies es feia ressò de l'anunci del ministre d'Informació sirià, Adnan Mahmoud, d'"un diàleg nacional de totes les províncies sirianes". Mahmoud afegia que el govern estava posant en marxa "ambicioses reformes en benefici del poble" i que l'exèrcit havia començat a retirar-se de Banias. El govern manté la versió que l'exèrcit ha estat desplegat en algunes ciutats "per perseguir grups armats que han matat ciutadans, han aterrit el poble, han congelat la vida social i econòmica i han amenaçat la seguretat pública".

"Tots els que podrien dialogar amb el govern són a l'exili, a la presó o tenen por", diu el ciberactivista d'Homs en llegir la notícia. I, abans d'acomiadar-se, afegeix: "Recorda: jo no et conec. Tu no em coneixes".

stats