CRISI A LA SGAE
Crònica 06/07/2011

L'entitat manté Bautista i parla d'una "mà negra"

Conscient que té un problema seriós a les mans, la nova junta directiva ha buscat una drecera: posar el poder en mans d'un organisme que investigarà els fets i decidirà què fa amb Teddy Bautista.

Joan Rusiñol
2 min
Donant la cara... tard Els membres de la nova junta van comparèixer a la tarda, després de suspendre  per sorpresa la convocatòria del matí.

Madrid.La cúpula de la Societat General d'Autors i Editors es resisteix a creure que el seu president i amic, Eduardo Teddy Bautista, hagi "autoritzat, consentit i impulsat" l'evasió de fons a través d'una xarxa "parasitària" d'empreses, tal com afirma el jutge Pablo Ruz en la seva resolució. La nova junta directiva, elegida hores abans que la Guàrdia Civil irrompís divendres al Palau de Longòria, la seu de l'entitat, va decidir ahir mantenir-lo al càrrec però crear una comissió rectora que assumirà la "capacitat executiva" que fins ara tenia la presidència. És a dir, es tracta de buscar-li una sortida digna perquè difícilment serà proposat de nou com a màxim responsable. Ara, però, ha d'escampar el "fum" que, segons el cantant Víctor Manuel, enterboleix aquest afer.

Si el tracte a Bautista va ser de guant blanc, expressant la "solidaritat" cap ell i la seva família, en canvi van optar per actuar amb contundència amb el presumpte cervell de la trama corrupta, el director general de la divisió digital, José Luis Rodríguez Neri. El van apartar automàticament de les seves responsabilitats. El músic Caco Senante, membre de la direcció, va explicar que aquesta doble vara de mesurar responia a les distincions que havia fet el jutge: llibertat amb càrrecs per al president de la SGAE, imputat per tres delictes, però presó eludible amb fiança per a Neri.

Els cinc directius van comparèixer durant gairebé una hora a la tarda, després de desconvocar la roda de premsa prevista per al migdia. Volien més temps per analitzar a fons la galleda d'aigua freda, gelada, que suposava la interlocutòria del jutge. La investigació deixava clar que l'entramat empresarial que pivotava sobre Microgénesis, la companyia que havia dirigit Neri, es lucrava de la "contractació exclusiva" de l'SDAE, la societat digital que penjava de la SGAE. Senante va assegurar que Neri els havia presentat un "certificat notarial" per acreditar que s'havia desvinculat de l'empresa i, per això, no sospitaven res.

Per aturar la tempesta, la junta va anunciar la creació d'un organisme que farà una investigació per "depurar responsabilitats" i elevarà les conclusions a l'Audiència Nacional. Estarà formada per cinc membres de l'entitat i presidida per un "professional de prestigi". L'objectiu és evitar les crítiques dels que ja qüestionen que els membres de la candidatura continuïsta siguin ara els encarregats de posar ordre dins de casa. Ahir van reivindicar la seva "legitimitat" i van anunciar que es personaran a la causa. Diuen ser víctimes d'una mena de linxament públic contra "cent anys d'honestedat" de l'entitat. Per Víctor Manuel, hi ha "una mà negra".

Teddy ho sap tot

Aquesta comissió es constituirà a tot estirar dimarts que ve, el dia en què havien de prendre possessió del càrrec els nous membres de la direcció. De moment, queda "en suspens qualsevol nomenament", de manera que l'estatus del president quedarà congelat, en una situació ambigua, fins que el nou organisme rector decideixi. "Ni dimiteix ni l'hem instat a fer-ho", va dir Senante. I Víctor Manuel va afegir:"Auxiliarà [la comissió] amb el que estigui al seu abast i amb el que sap d'aquesta casa, que és tot".

Pels que manen a la SGAE, Bautista inspira, encara, respecte.

stats