Crònica 20/07/2011

L'entitat que presideix Rato ha sortit a cotitzar costi el que costi

Josef Ajram
2 min

'Broker' de borsaPassi el que passi avui, la sortida a borsa de Bankia ha estat un fracàs. Ho ha estat perquè la demanda ha estat tan baixa i de tan poca qualitat que s'han vist obligats a rebaixar el preu de la col·locació fins els 3,75 euros, quan s'esperava que la franja baixa de la forquilla de preus fos de 4,41 euros, és a dir, que iniciés la cotització amb un 15% de descompte sobre el valor mínim esperat.

Intentar sortir a cotitzar al mercat amb un Per 21 (preu de col·locació dividit entre benefici per acció) era una arrogància per part de Rodrigo Rato que el mercat no ha estat disposat a assumir. Sortir a cotitzar a 3,51 euros suposa valorar Bankia en 6.500 milions d'euros. La missió era clara: sortir a cotitzar costi el que costi, ja que Bankia havia de cobrir la necessitat de capital marcada pel reial decret de reforçament del sector bancari. I això l'obligava a augmentar capital en 1.795 milions d'euros per assolir el 8% de capital bàsic. El banc comença avui a cotitzar després de captar 3.400 milions d'euros, cosa que li permetrà elevar el seu core capital fins al 9,6%.

Dubtes dels inversors

El bombardeig de dubtes que ha tingut el petit inversor sobre aquesta col·locació ha estat enorme. Qualsevol oferta pública de venda (OPV) crida l'atenció, i més quan la teva persona de confiança al banc te l'ha estat intentant vendre costi el que costi. Però s'ha de ser realista. Encara que surti amb un descompte sobre llibres del 60%, continua sortint cara. A un preu superior al preu mitjà de la banca mitjana espanyola. I comença a cotitzar en el pitjor dels moments, just quan el sector bancari està immers en un perfecte escenari baixista. Per tant, molta precaució.

stats