ENERGIES RENOVABLES
Crònica 16/02/2012

L'eòlica catalana perdrà 395 milions d'euros

Un informe elaborat per Deloitte per a la patronal EolicCat xifra en 395 milions l'impacte directe de la suspensió de les primes a l'eòlica. Hi ha en joc una inversió de 2.472 milions i 4.780 llocs de treball.

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONA.Els empresaris del sector eòlic estan en peu de guerra per la moratòria de les primes a les noves instal·lacions d'energies renovables imposada pel govern espanyol. La patronal EolicCat va exposar ahir l'impacte d'aquesta mesura per a la indústria del sector a Catalunya.

L'associació ha encarregat un estudi a la consultora Deloitte que esmenta que el reial decret aprovat per l'executiu espanyol afecta el desenvolupament de projectes d'inversió per valor de 2.472 milions d'euros, això com actuacions complementàries valorades en 273 milions.

L'entitat empresarial xifra en almenys 395 milions d'euros l'impacte econòmic global que pot tenir per a Catalunya la decisió del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, de suspendre les primes. Dels 395,2 milions, 135,8 corresponen a la reducció sobre el producte interior brut (PIB), 33,9 milions a les inversions associades que genera el sector, 205 milions a les inversions "complementàries" que arribarien si culmina el concurs eòlic del 2010 i 20,5 milions més de repercussió en inversió i desenvolupament que es perdria. A més, l'informe de Deloitte calcula que es deixarien de crear fins a 4.780 llocs de treball, entre directes i indirectes, per aquesta suspensió de les primes.

El nou president d'EolicCat i director d'estratègia i desenvolupament de negoci d'Alstom Wind, Miquel Cabré, va indicar que Catalunya deixaria de percebre 130 milions d'euros anuals en concepte de primes a l'eòlica.

Cabré va assegurar que, "més enllà de ser un error en política energètica", la decisió del govern espanyol és un "error econòmic", i va reclamar que el període de moratòria es redueixi al "mínim imprescindible per definir un nou marc". El responsable d'EolicCat va alertar que el sector afronta un panorama "catastròfic" si la suspensió s'allarga tres o quatre anys.

Va fer una crida a posar sobre la taula tots els factors que juguen en la cadena de producció elèctrica, ja que "els costos ambientals també són costos de veritat". "L'eòlica no és cara, hi sortim guanyant diners", va sentenciar.

stats