CLIMA I GUERRES CIVILS
Crònica 25/08/2011

L'escalfament del clima augmenta els conflictes civils

Als països més afectats pels cicles del Niño, períodes en què la temperatura augmenta i plou menys, el clima està molt relacionat amb el risc que hi hagi conflictes civils, segons prova un nou estudi científic.

Marta Bausells
2 min
L'escalfament del clima augmenta els conflictes civils

Barcelona.Sembla lògic pensar que els canvis dràstics en el clima incrementen la conflictivitat. Els efectes de fenòmens com sequeres i inundacions poden agreujar qualsevol situació socialment o políticament tensa. Historiadors i acadèmics han suggerit vincles entre sequeres i la caiguda de la civilització maia o guerres entre dinasties xineses. Un estudi científic que apareix avui a la revista Nature demostra ara, per primera vegada, que els cicles climàtics globals tenen una relació directa amb l'estabilitat -o l'absència d'estabilitat- al planeta, també actualment. "El més important és que mirem els temps moderns, i a escala mundial", va dir Solomon Hsiang, l'autor principal, en una conferència de premsa.

La investigació, liderada per científics de l'Institut de la Terra de la Universitat de Colúmbia (EUA), ha utilitzat dades estadístiques d'entre el 1950 i el 2004, i ha conclòs que la violència política es dobla durant els anys en què es dóna el fenomen meteorològic del Niño, molt càlids, en comparació amb els més frescos de la Niña . Això passaria en uns 90 països -els més afectats per aquests cicles-. El Niño i la Niña són fases periòdiques d'escalfament i refredament de l'oceà Pacífic tropical que alteren el règim de precipitacions. El Niño, que apuja les temperatures i disminueix les pluges cada entre tres i set anys, hauria tingut un rol important en el 21% dels conflictes civils del món des del 1950, segons estableix l'estudi. De moment, però, la vinculació entre clima i conflictes no es pot generalitzar a "altres canvis climàtics globals" o de llarg termini, aclareixen Hsiang i els seus col·legues.

Molts científics, però, apunten que els cicles naturals es tornaran més extrems amb l'escalfament del clima. Recentment, a més, el ministre d'Energia i Canvi Climàtic del Regne Unit, Chris Huhne, va advertir els experts en defensa que el canvi climàtic portaria a més guerres, violència i accions militars contra el seu país, i que creava un risc d'invertir "el progrés de la civilització". El ministeri de Defensa britànic i el Pentàgon han avisat que el canvi climàtic farà créixer el risc de conflictes i, potencialment, de terrorisme.

El Niño i la Niña poden ser previstos amb una antelació de fins a dos anys. Així, els investigadors proposen que els seus resultats s'aprofitin per millorar la preparació de cara a conflictes futurs i les crisis humanitàries que hi poden anar associades.

stats