AEROPORTS
Crònica 17/10/2011

Lesma reduirà plantilla per la caiguda de vols de Ryanair

T.g.
2 min
Usuaris fent cua en un vol de Ryanair a l'aeroport gironí, amb un rètol de Lesma al fons.

Barcelona.La reducció de l'activitat de Ryanair a l'aeroport de Girona ha tornat a tenir conseqüències sobre els seus proveïdors. Lesma Handling, l'empresa encarregada de prestar els serveis de terra a les pistes de l'aeròdrom ( handling ), ha plantejat al comitè d'empresa una retallada de plantilla que consisteix a acomiadar 10 empleats dels 48 que encara manté i disminuir la jornada laboral fins a un 70% a 13 més, segons informa l'agència ACN.

La situació es dóna perquè Ryanair ha reduït la seva flota d'avions en tres aeronaus un cop acabada la temporada estiuenca i coincidint amb la caiguda de la demanda. Per respondre a aquesta situació, Lesma ha reduït la plantilla de manera sostinguda durant els últims anys.

Segons el responsable de transports de la UGT de Catalunya, Joan Muntada, l'empresa de serveis de handling comptava el 2008 amb 150 treballadors, una xifra que es va reduir fins als 81 l'any passat. Actualment, la plantilla ha quedat en 48, més unes altres 15 persones que vénen d'empreses de treball temporal (ETT), que es van contractar per reforçar l'augment de la demanda durant l'estiu. Fa dos mesos Lesma va acomiadar 20 persones, després que la Generalitat rebutgés un expedient de regulació (ERO). El novembre del 2010 ja va voler fer fora 30 treballadors, però l'administració catalana tampoc ho va acceptar perquè va considerar que faltava documentació i, per tant, no estava prou justificat.

Llavors, l'empresa també va optar per fer fora igualment els empleats, però va pagar una indemnització més elevada que si s'hagués fet a través d'un ERO. Fa pocs dies, Lesma va entregar al comitè una nova proposta d'expedient que afecta només els treballadors de pista, sense incloure els que atenen els usuaris des dels mostradors de facturació.

Contraproposta

El comitè d'empresa ha fet arribar a la direcció de Lesma una contraproposta, que preveu evitar els acomiadaments i les reduccions de jornada a canvi d'aplicar un ERO de caràcter temporal rotatori per a tota la plantilla. Segons Muntada, "entenem que la feina baixa a l'hivern, però a la temporada d'estiu caldrà tornar a contractar gent".

L'empresa s'ha donat uns dies per estudiar l'oferta sindical, i preveu respondre-hi a finals d'aquesta setmana. Lesma i comitè tenen 15 dies per arribar a un acord consensuat abans que la companyia presenti l'ERO.

En aquest sentit, les negociacions van funcionar divendres passat, quan els empleats de Lesma a l'aeroport de Reus van arribar a un pacte pel qual els afectats per l'últim ERO podran tornar a l'empresa el 2012 per ordre d'antiguitat, sempre que el nombre de vols de Ryanair ho permeti, segons va informar CCOO.

stats