Crònica 12/06/2011

L'esquerra abertzale torna a governar

L'esquerra abertzale torna a ser, amb més força que mai, a les institucions del País Basc. Juan Karlos Izagirre (Bildu) va prendre ahir el relleu a l'històric Odón Elorza (PSE) a Sant Sebastià.

Daniel Gómez
3 min
Relleu histìoric L'ara exalcalde socialista de Sant Sebastià, Odón Elorza, va cedir ahir el control de la capital basca a l'abertzale Juan Karlos Izagirre.

Bilbao.Socialistes i populars acusen el PNB de permetre que Bildu ampliï el seu poder municipal. Des d'ahir, la coalició independentista gestiona més d'un centenar d'ajuntaments a Euskadi i Navarra. El més important és el de Sant Sebastià, amb 180 mil habitants. És la primera vegada que l'esquerra abertzale governa una capital. Juan Karlos Izagirre -un metge de 47 anys i sense experiència política- substitueix el socialista Odón Elorza al capdavant del consistori donostiarra.

El vot del PNB al seu propi candidat va fer possible que Bildu assumís el control de la corporació en ser la llista més votada el 22 de maig. Sense fer cap referència explícita a ETA, Izagirre es va estrenar com alcalde reclamant la desaparició "per sempre i sense condicions" de tota mena de violència, "també les amenaces, pressions, persecucions, detencions i tortures", va afegir. Mentre Izagirre oferia a l'oposició mà estesa i rebia el suport de dirigents de la il·legalitzada Batasuna com Joseba Álvarez, al carrer un centenar de membres de l'esquerra abertzale celebrava el canvi de govern cridant consignes a favor de la independència basca, que combinava amb l'habtiual eslògan abertzale "Jo Ta Ke, irabazi arte" -colpeja fort fins a la victòria- i també amb cartells en què es podia llegir: "Ara sí, Donostia socialista".

Crits que, per Borja Semper, del PP, "transporten als pitjors escenaris dels anys 80" del segle passat. I culpava directament al PNB d'haver permès "aixecar un immens mur de formigó" a Guipúscoa fent possible la investidura d'Izagirre. Des de Vitòria, el líder del PP, Mariano Rajoy -que va assistir a la presa de possessió de l'alcalde de la ciutat, el popular Javier Maroto-, avançava que no espera "res de bo" del nou alcalde de Sant Sebastià.

Bildu, gràcies al PSE

Amb l'objectiu d'evitar governs de Bildu, el PP va entregar l'ajuntament biscaí d'Elorrio al PNB i també va fer el mateix, però sense èxit, a Laudio. En aquest municipi d'Àlaba l'operació contra la coalició abertzale va fallar perquè el PSE no s'hi va sumar. Per contra, places fortes del socialisme basc com Errenteria, Andoain i Lasarte a Guipúscoa i Trapagaran a Biscaia quedaven sota el control de Bildu gràcies al fet que els penabistes locals van desobeir les directrius de l'executiva del partit i, en comptes de votar-se a si mateixos, van votar en blanc o directament al candidat independentista. La pèrdua d'aquests municipis ha fet molt mal al PSE i el seu portaveu, José Antonio Pastor, parlava "d'intercanvi de cromos" i de "vergonyós pacte antisocialista" entre abertzales. Indignat, Pastor afirmava que els dirigents penabistes han recuperat el Pacte de Lizarra i que "s'ha demostrat -lamentava- que votar al PNB i a Bildu és el mateix". Els socialistes ja auguren que l'actitud del PNB "tindrà conseqüències" i que la revenja se servirà dilluns a Guipúscoa, durant el ple de constitució de la Diputació Foral. El PSE no donarà suport a la candidatura de Markel Olano i, per tant, el PNB perdrà aquesta institució, paradoxalment, en benefici de Bildu. Amb tot, un fet inesperat ha incomodat encara més els socialistes. A Lanestosa -una població biscaïna de poc més de 200 habitants- els dos regidors del PSE han donat l'alcaldia a Bildu i no a la llista més votada, la del PNB. A més, Aralar ha refermat el lideratge de Bildu a Euskadi en nombre d'alcaldies en entregar-li la clau de 9 municipis, com Tolosa, Arrasate i Durango. A la resta de capitals, sense sorpreses: Iñaki Azkuna, del PNB, repeteix a Bilbao i, a Pamplona, s'estrena Enrique Maya, d'UPN.

stats