04/11/2011

L'esquerra amb el puny alçat contra les forces reaccionàries

2 min

BarcelonaA l'últim acte de precampanya d'ICV, ahir davant d'una dotzena d'estudiants de la Facultat de Dret de la UB, es va produir una escena sorprenent -sorprenent si es té en compte que avui a Europa les ideologies polítiques semblen tan solubles com aquests rotllos de paper higiènic que es desintegren quan els llences pel forat del vàter-. ICV va convocar una conferència del candidat Joan Coscubiela i del seu company de llista electoral i exfiscal en cap anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo. Poc abans de començar, dos membres dels Joves d'Esquerra Verda, Anna Rovira i Gerard Domínguez, em feien cinc cèntims de la feina que faran durant la campanya; en acabat, em van saludar amb el puny alçat.

Vaig pensar en el contrast entre aquella fidelitat a la tradició socialista i les opinions que havia recollit d'alguns estudiants de dret de 18 anys. "Què en sabeu d'ICV?" Un noi que es deia Xavi em va assegurar que és el partit que vol legalitzar la marihuana. Un company seu, Manhoh Tang, em va explicar que "són aquells que surten al Polònia en bicicleta" i la seva amiga Ainhoa González va dir que són d'esquerres.

De negre contra els reaccionaris

Coscubiela vestia en consonància amb la crisi en què vivim: fosc de cap a peus; fins i tot la motxilla que carregava era negra. El candidat va anar filant les seves alternatives davant "un panorama molt, molt, molt fosc", tan fosc com la seva roba. Coscubiela va plantejar una reforma radical del model d'impostos i financer -com deixar de capitalitzar bancs i crear línies de crèdit públiques-. Coscubiela em va assegurar que no es pensa tallar ni un pèl durant la campanya, una afirmació que anava coordinada amb el lema electoral d'ICV: "I a sobre hem de callar?"

Qui no es va tallar ni un pèl va ser Villarejo. Va demanar el vot -malgrat no estar oficialment en campanya- per a "l'única força d'esquerres autèntica", per fer front a les "forces dretanes i reaccionàries": CiU i el PP. Tot i això, Villarejo va admetre que aquesta esquerra autèntica, "l'esquerra no socialdemòcrata, o d'origen comunista", pateix a Espanya una "gran crisi" perquè encara sembla que no hagi paït la caiguda del Teló d'Acer. Per si de cas, el camarada Villarejo va deixar ben clar que votar ICV és "perfectament conciliable amb donar suport als companys del 15-M".

stats