Crònica 15/05/2011

L'esquerra ho intenta al carrer

Ferran Casas
3 min
L'esquerra ho intenta al carrer

En la campanya del 28-N l'esquerra catalana estava desmobilitzada i acoquinada davant del vendaval convergent que ja s'intuia en tota la segona fase del mandat de José Montilla. Cinc mesos després no se sent forta (els grans sindicats segueixen patint una crisi d'identitat i els partits afronten situacions internes complexes), però sí capaç de retenir el seu poder municipal plantant cara a CiU i al PP, que intenten que el bon resultat al Parlament es traslladi de manera mimètica als ajuntaments.

La política de retallades que ha posat en marxa el Govern Mas arran de la mala situació de les finances i la necessitat de complir (o intentar-ho) el dèficit públic dóna uns trumfos que el PSC, ICV-EUiA i ERC no desprofiten. I més quan la poca claredat a l'hora d'explicar les retallades socials dóna ales als pitjors auguris i permet presentar Artur Mas i els seus consellers con uns neoliberals que s'escuden en la crisi per fer més ajustos del compte mentre abaixen impostos "als rics".

L'esquerra, i singularment el PSC, que s'hi juga diputacions i grans ajuntaments, vol donar la batalla del 22-M en el camp ideològic i no en el nacional. Així ho va evidenciar en el debat de candidats barcelonins de divendres el seu líder circumstancial, Jordi Hereu. I per això cal capitalitzar l'agenda de campanya en el tram final. Ahir a la tarda, els socialistes confiaven que la multitudinària manifestació del matí contra les retallades a Barcelona, convocada pels sindicats i una munió d'entitats de defensa dels serveis públics, servís per enterrar la seva votació amb el PSOE al Congrés sobre el fons de competitivitat. Per ara, Hereu se n'ha desmarcat i s'ha apuntat als dirigents del PSC que volen grup propi a la cambra baixa i el seu rival, Xavier Trias, tampoc l'hi ha retret.

ICV-EUiA, que ha plantejat una campanya monotemàtica amb les retallades, es va bolcar en la marxa, que va omplir tota la Via Laietana, i fins i tot va servir perquè el seu president, el fins ara inèdit Joan Saura, es deixés veure. Més discreta però nodrida de dirigents i caps de cartells va ser la presència d'ERC amb el seu secretari general, Joan Ridao, al capdavant. Els dirigents nacionals del PSC van seguir a la manifestació l'esquema de la campanya electoral. Només hi havia Rocío Martínez Sempere o Jaume Collboni, però la presència d'alcaldes metropolitants, com Núria Marín, de l'Hospitalet, i Antoni Balmon, de Cornellà, era significativa.

Ni corones per als gegants

La comunió del PSC amb els manifestants i els seus objectius, que passen per intentar que el Govern es replantegi l'abast de les retallades, era total malgrat que formalment Hereu es negava a barrejar la manifestació i la campanya. En un acte amb representants de la cultura tradicional i popular catalan,a l'encara alcalde va fer broma avisant que si governen CiU i Trias retallarien "les corones dels gegants". El candidat socialista va assegurar que Mas ha de "prendre bona nota" del missatge i de la participació.

Joan Herrera estava entusiasmat amb la marxa però advertia que no servirà de res sortir el carrer si el 22-M no hi ha un "vot de censura" als nacionalistes donant suport a l'esquerra. Mentre, Ridao denunciava que la "fermesa" de CiU per retallar contrasta amb la seva posició "dòcil" a Madrid a l'hora de plantejar més bon tracte fiscal.

Mentre els sindicats majoritaris agitaven el carrer, Mas inaugurava a Gavà una promoció immobiliària de la USOC i advertia les centrals del seu paper "clau". Per ell, els sindicats que no entenguin la situació i es "radicalitzin" aniran perdent "el suport dels treballadors". El president demostrava fins a quin punt està disposat a donar (i guanyar) la batalla del relat amb l'esquerra. I no només la política. El secretari general de CiU, Josep A. Duran i Lleida, va desqualificar la marxa en presentar-la com un acte de suport als socialistes i un intent de revifar el tripartit. Ja al vespre, i en un míting a Reus, Mas va apel·lar de nou a la seva herència ("Ens han deixat un forat de 7.500 milions") i al fons de competivitat. "Els que a Madrid ens neguen el pa i la sal i no ens paguen els deutes criden contra l'estalvi", va advertir en referència al PSC. Però ahir la campanya ja havia tornat al terreny en el qual l'esquerra es mou més còmoda. Al carrer i a les retallades.

stats