APLICACIÓ TARDANA DEL TRACTAT DE SCHENGEN
Crònica 27/01/2011

L'estructura de frontera Al Pertús ja no existeix

La frontera administrativa entre Espanya i França a l'AP-7 (A9 al tram francès) està més esborrada des d'aquest gener. Ja no hi ha ni l'oficina policial ni comerços, per l'aplicació de Schengen.

Albert Balanzà
2 min
Les cabines de control de frontera, al mig de l'autopista, estan a l'espera de ser desmantellades.

El pertús.Només fa poc més de vint dies que ha passat però els conductors habituals entre Figueres i Perpinyà encara es freguen els ulls quan, a l'autopista, a l'altura del Pertús, arriba el punt en què es veu el monument elevat de les quatre barres ( La piràmide de Ricard Bofill) i no hi ha la gran estructura metàl·lica groga que servia de punt fronterer. No hi és. I sempre hi havia estat, i s'havien de fer interminables cues, i s'havia de fer cara de bon nen davant dels agents...

El paisatge ha canviat radicalment després de les obres de reforma de la carretera que han arraconat les antigues cabines de control policial de la Gendarmeria i de la Guàrdia Civil. Les obres de retirada de l'estructura de frontera s'han allargat dos mesos i el resultat és un tram d'autopista sense interrupcions, amb dos carrils per banda i velocitat màxima permesa de 90 quilòmetres per hora.

Al marge dels canvis estructurals, però, hi ha hagut també modificacions que afecten el centenar de policies que des de feia dècades tenien el seu lloc de treball en aquell punt d'autopista. Des de l'1 de gener, els agents francesos s'han desplegat cap al Voló, on hi ha el primer peatge de l'A9, i cap a la sortida de l'autopista cap a Ceret. Els pobles de la zona també han notat l'augment de la presència policial més itinerant. També han tancat els dos establiments de restauració que servien begudes i menjar i han perdut la feina set treballadors.

Vint-i-cinc anys després

Els treballs d'eliminació del punt fronterer del Pertús es van engegar a finals de novembre, quan una grua de 250 tones va començar a retirar l'estructura metàl·lica i França va començar, d'aquesta manera, a fer cas dels reiterats advertiments sancionadors que la Unió Europea li intentava imposar per incompliment del tractat de Schengen del 1985. Vint-i-cinc anys després, la relaxació en els controls policials era una evidència diària, sobretot des del 1993, quan van desaparèixer oficialment; però els governs de Madrid i París i els sindicats policials s'havien resistit a fer una aplicació estricta de les diligències comunitàries adduint els riscos de tràfic de drogues i de circulació de sensepapers.

Curiosament, síque es manté el control policial esporàdic que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil fan a la Jonquera, administrativament a l'Estat espanyol. La subdelegació del govern, quan es va començar a retirar l'estructura de frontera a l'autopista, va remarcar que la UE no havia iniciat cap expedient contra Espanya per la presència dels controls contra el tràfic de drogues i antiimmigració a la N-II.

stats