Crònica 27/10/2011

L'eurozona anima Espanya a continuar amb les reformes

Laia Forès
2 min
Suport a zapatero Zapatero i Sarkozy ahir van intercanviar impressions a Brussel·les.

Brussel·lesEls socis europeus creuen que Espanya ha impulsat les mesures necessàries per reduir el dèficit i sortir de la crisi. Tot i això, no volen que el govern que surti de les eleccions del 20 de novembre s'adormi a l'hora de continuar aplicant les reformes pactades. L'esborrany de les conclusions de la cimera d'ahir, pendent d'aprovar-se al tancament d'aquesta edició, feia una menció a Espanya per animar el govern a seguir amb el pla previst reduint el dèficit.

Amb la frase inclosa al document, l'eurozona demana a les autoritats espanyoles que desenvolupin en el termini establert les reformes promeses per al 2012 i el 2013. En cap cas, però, es demanen mesures addicionals, com s'havia especulat en els últims dies. Fonts del govern central interpreten la frase com un elogi a les mesures impulsades per Zapatero, i creuen que s'anima el govern a seguir en la mateixa línia. "El to de la menció a Espanya en les conclusions és positiu", van assegurar les mateixes fonts.

Un primer esborrany de les conclusions que va circular a principis de setmana demanava tant a Itàlia com a Espanya un esforç addicional. Finalment, però, totes les mirades s'han dirigit a Itàlia, país amb un alt nivell d'endeutament i més castigat que Espanya pels mercats de deute. Tant la Comissió Europea com els països de la moneda única creuen que el govern de Silvio Berlusconi no es pren seriosament la necessitat de reduir el deute. A la cimera de diumenge, la Unió Europea va pressionar Roma perquè apliqui de forma urgent un nou pla de reformes que inclogui la de les pensions, pendent des de fa temps perquè Berlusconi no ha trobat la majoria parlamentària necessària per tirar-la endavant.

El primer ministre italià va enviar ahir a la tarda, abans de l'inici de la cimera, una carta dirigida als seus col·legues europeus en què detallava els nous compromisos. Berlusconi no va fer públic el contingut de la carta, probablement perquè els compromisos són poc concrets. Fonts italianes apuntaven que Roma vol impulsar, a banda de la reforma de les pensions que elevarà l'edat de jubilació, noves privatitzacions i una reforma laboral que abarataria l'acomiadament dels treballadors joves. Berlusconi també es comprometrà a desenvolupar mesures per impulsar el creixement econòmic en un pla ja anunciat fa mesos però implantat només a mitges.

La situació econòmica d'Itàlia està passant factura al primer ministre. A les amenaces dels seus socis de govern, la Lliga Nord, de trencar el govern, ahir s'hi va sumar una picabaralla -amb crits, insults i empentes- d'un grup de parlamentaris a la Cambra de Diputats. Un espectacle lamentable hores abans que Berlusconi viatgés a Brussel·les.

stats