Crònica 07/11/2011

L'eurozona avança en el disseny del fons de rescat

Els 17 socis de la moneda única es reuneixen avui per intentar avançar en la concreció dels nous usos del fons de rescat. Després del terratrèmol grec, ara cal accelerar les negociacions.

Laia Forès
2 min
Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup.

Brussel·lesEls països de l'euro volen girar full després d'una setmana en què Grècia ha estat a punt de tirar per terra els acords del paquet anticrisi aprovat en l'última cimera europea. La crisi política grega protagonitzada pel primer ministre del país hel·lè, Iorgos Papandreu, ha fet trontollar els mercats i ha col·locat Itàlia en una situació límit. Els ministres d'Economia de l'eurozona es reuneixen avui a Brussel·les per intentar redreçar la situació.

La prioritat ara és crear un tallafoc definitiu a la crisi econòmica grega. Per fer-ho, els socis de la moneda única han d'acabar de pactar el reforç del fons de rescat. Segons els acords de la cimera del 26 d'octubre, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera ha de passar de la seva capacitat actual, 440.000 milions d'euros, a un bilió d'euros. A la cimera de l'euro, però, no es va detallar com es faria. S'espera que avui els ministres avancin en els debats per definir l'arquitectura del fons, tot i que fonts comunitàries descarten que tota la feina es pugui fer avui.

De fet, els líders de la zona euro es van comprometre durant la cimera del G-20 -que es va celebrar la setmana passada a Canes- a accelerar els debats perquè les noves capacitats i usos del fons estiguin en funcionament tan aviat com sigui possible, però les negociacions són extremadament tècniques i complicades.

No es tracta només de debatre com arribar a un bilió d'euros sinó que la complexitat està en la creació, encara per concretar, d'un instrument que permeti avalar una part de les emissions de deute de països amb problemes puntuals, com seria el cas d'Espanya i, especialment, d'Itàlia. També es vol crear un fons amb inversió estrangera que serveixi per comprar deute dels països perifèrics per rebaixar les tensions dels mercats.

Sense definir

Tanmateix, avui dia no s'ha definit el funcionament de cap dels dos instruments. A tot això s'hi afegeix el problema de la manca d'inversors per a aquest fons, atès que, a la cimera, l'eurozona no va aconseguir el compromís de cap país ric o emergent per invertir-hi.

Els socis de l'euro continuen molt pendents de l'evolució de la crisi política grega. És imprescindible que es resolgui per aconseguir que el nou govern grec es comprometi a donar suport inequívoc al pla anticrisi europeu, que inclou la condonació del 50% del deute.

Per una altra banda, el govern francès presenta avui un nou pla d'ajustament per mantenir la qualificació creditícia triple A. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar ahir una rebaixa fiscal per valor de 6.000 milions per afavorir les rendes mitjanes i baixes.

stats