JUBILACIÓ
Crònica 25/01/2011

L'executiu no cedeix en les pensions

Els sindicats van veure ahir frustrades les possibilitats de poder convèncer el govern espanyol perquè amb menys de 41 anys cotitzats els treballadors es puguin jubilar als 65, però les negociacions continuen.

Miquel Codolar
3 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va dir que els diputats no han de tenir privilegis a l'hora d'accedir a les pensions.

Madrid.Les negociacions del govern espanyol amb els agents socials per les pensions no avancen. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, es va saltar ahir l'acord amb CCOO i UGT per no explicar res de les negociacions. Va repetir que per jubilar-se als 65 anys caldrà haver-ne treballat 41. Aquest és un dels punts en què els sindicats confiaven poder fer canviar l'opinió de la Moncloa. Però el ministre va deixar clar que "aquesta és la flexibilitat" de l'executiu. Això sí, va insistir que l'aplicació serà gradual des del gener del 2013 fins al 2027.

Més curós va ser el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va voler conscienciar els seus que si l'acord no s'assoleix necessitaran estar més units que mai. A la comissió executiva federal del PSOE va advertir que "seria millor per tots si s'assolís". A la nit, en una entrevista a Veo7, va mostrar-se convençut d'arribar a l'acord i va avançar que les negociacions estan precisament en els 41 anys.

Els sindicats també tenen intenció de seguir negociant. Per això els secretaris generals Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo ahir fins i tot van renunciar a lliurar uns guardons als que van ser màxims representants sindicals, Nicolás Redondo, d'UGT, i el difunt Marcelino Camacho, de CCOO. Volien continuar reunits perquè confiaven poder arribar a l'acord abans del debat parlamentari, però no va poder ser. Aquest matí ho tornaran a intentar, però els terminis van passant i les reunions segueixen. Gómez va dir ahir que "no és imprescindible" arribar a l'acord avui mateix i que preveu que les reunions "s'intensificaran" els propers dies. Per això va insistir que hi ha temps per negociar fins al final, i aquest dia és el proper divendres, quan el consell de ministres aprovarà la reforma de les pensions com a avantprojecte de llei. Queden tres dies, doncs, per arribar a acords en el si de la reunió. Enmig, dimecres, hi haurà consell confederal d'UGT, un òrgan consultiu que haurà d'analitzar com van les negociacions i quina estratègia cal seguir.

El PSOE, en solitari

Aquesta reunió sindical es produirà un dia després que el ple del Congrés dels Diputats debati i voti les recomanacions del Pacte de Toledo sobre la reforma de les pensions. El text consta de 21 consells, en què constata el desacord pel que fa a l'edat i denuncia que el govern espanyol va congelar les pensions el 2011 en contra del mateix Pacte de Toledo. S'aprovarà previsiblement amb 27 vots particulars. Els partits minoritaris d'esquerres, ERC, IU, ICV, BNG i NaBai, n'han presentat vuit, entre els quals n'hi ha un a la totalitat del text i un altre en què es destaca el caràcter públic del sistema de les pensions. El PP, PNV i CiU també han presentat un vot particular, mentre que UPiD va anunciar que en defensarà quinze. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va pronosticar que el PSOE es quedarà sol defensant la reforma.

D'altra banda, ahir es va conèixer un informe publicat per Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Ghesta) en què indiquen que l'Estat és un dels països de la Unió Europea amb més risc de pobresa relativa per part dels pensionistes, que arriba al 19,3%. Va denunciar que un 77% dels jubilats no arriben a cobrar ni mil euros de prestació, cosa que consideren que suposa una pèrdua del poder adquisitiu superior a la majoria dels països europeus més desenvolupats. Demanen que la negociació es faci "sense presses" i respectant la concertació social i el Pacte de Toledo. També proposen que una part dels impostos es destinin a les pensions i contra l'economia submergida.

stats