EL CONFLICTE A LÍBIA
Crònica 24/04/2011

L'exèrcit de Gaddafi cedeix El setge de Misurata a les tribus

3 min
Un soldat fidel a Gaddafi arriba malferit en un dels hospitals de Misurata custodiat per tropes rebels. Un grup de forces del règim va assegurar ahir que se'ls havia ordenat que es retiressin de la ciutat.

Bengasi.Les forces del coronel Moammar al-Gaddafi van començar a retirar ahir el setge a la ciutat de Misurata, la tercera més gran del país i a només 120 km de la capital, segons un portaveu de l'oposició. La retirada formaria part de la primera fase del pla que va anunciar el govern divendres per començar a cedir el control de la ciutat a les forces tribals que donen suport al règim.

Bengasi -la capital rebel- ho va celebrar com si es tractés d'una victòria, disparant trets a l'aire i fent ressonar les botzines per tota la ciutat. Però la notícia ahir al vespre encara no s'havia pogut contrastar i alguns testimonis des de Misurata asseguraven que continuaven els trets.

Fins i tot si el govern tira endavant el pla que va anunciar divendres, no queda clar si les tribus continuaran la lluita. Tampoc no es pot saber fins a quin punt l'exèrcit s'ha vist forçat per les forces rebels a abandonar el setge, o bé si el descontrol de la frontera amb Tunísia, on els rebels han aconseguit fer onejar una bandera tricolor, ha estat una mera diversió per a les tropes gaddafistes.

El viceministre d'Exteriors libi, Khaled Kaim, va assegurar divendres que l'exèrcit havia llançat un "ultimàtum" a la ciutat per sufragar la revolta a Misurata, o bé retirar-se i deixar la batalla als combatents tribals. Kaim va afirmar que les tribus podien decidir si lluitar en el seu lloc o bé negociar un acord amb els rebels.

Tot i l'ambigüitat de la proposta, els rebels es van prendre les informacions com una gran notícia després de dos mesos d'intenses lluites que s'han cobrat centenars de vides. "El que ens arriba de Misurata és molt positiu", va dir Jalil al-Gallal, un portaveu del Consell Nacional de Transició libi, el seu govern de facto des de Bengasi.

La notícia va arribar dissabte al matí quan uns soldats del règim capturats als afores de Misurata van dir que estaven en procés de retirada just quan van caure en l'emboscada rebel. "Se'ns ha dit que ens retirem", va assegurar un soldat ferit, Khaled Dorman, a Reuters. "Ens van anunciar que ens retiréssim ahir", va explicar.

Tot i això, l'agència France Press contrastava la informació amb un metge de l'hospital Hikma de Misurata que assegurava que continuaven els enfrontaments i que almenys 10 persones haurien mort durant tot el dia d'ahir.

Buscant un conflicte tribal

Gallal, portaveu dels rebels libis, denunciava ahir que tot plegat és un complot del dictador libi per aconseguir provocar un conflicte tribal: "Gaddafi està provant de projectar la visió que està cedint poder a les tribus, cosa que significa un gran advertiment per a nosaltres (...). És una vella tàctica que ha utilitzat durant molt temps, però crec que la gent ara ja li veu el llautó". Per exemplificar aquesta tàctica, Gallal observa que l'artilleria de llarg abast contra Misurata l'ha llançada fins ara des de dos pobles de tribus diferents, amb la intenció de crear enemistat.

A la frontera amb Tunísia, les forces rebels encara controlen un pas, segons els periodistes que hi ha a la zona, els quals desmentien ahir les declaracions del govern. Aquest alliberament significa un punt clau per a les forces rebels a l'oest, que no controlen cap pas fronterer. A l'est de Líbia, però, l'estancament persisteix i la línia de front se situa encara en algun punt entre Ajdabia i Brega, el mateix des de fa setmanes.

Comença l'atac amb 'drones'

A Washington, els funcionaris del Pentàgon van assegurar ahir que un avió no tripulat del model Predator havia fet la primera missió sobre terreny libi al migdia, però no van precisar sobre quins objectius. L'ús d'aquest tipus d'avions, coneguts com a drones , no està exempt de polèmica arran de les víctimes civils que ha provocat al Pakistan i a l'Afganistan. Segons fonts nord-americanes, el model que es farà servir a Líbia per "intentar sortir del punt mort" del conflicte és més precís i ha d'aconseguir impactar directament contra les tropes de Gaddafi a l'oest del país.

stats