Crònica 13/02/2011

L'exèrcit calma els egipcis i Israel

K. Fahim / D. Kirkpatrick
2 min
Una manifestant ofereix flors als soldats, ahir a la plaça Tahrir.

The New York TimesUna nova era començava ahir a Egipte. Aquesta nació de 80 milions d'habitants -i centenars de milions més a tot el món àrab- començava a assimilar que un moviment de masses de 18 dies de protesta no violenta havia enderrocat una dictadura militar de gairebé trenta anys.

Poques hores després de la dimissió de Hosni Mubàrak, la nova direcció militar d'Egipte va voler projectar una imatge de control i aplacar els temor davant un govern militar, tant dins com fora del país. Alhora, els líders de l'oposició, exultants i esgotats, reclamaven el seu paper en el futur del país, pressionant l'exèrcit a aixecar l'estat d'emergència i a obrir les negociacions amb les forces polítiques.

En un missatge emès per la televisió estatal, un portaveu de l'exèrcit va dir ahir que Egipte continuarà respectant tots els seus acords internacionals i regionals (que inclouen el tractat de pau amb Israel) i que el poder civil actual continuarà gestionant els afers del país fins a la formació d'un nou govern. Els militars, però, no s'han compromès amb un calendari. El portaveu va afirmar que "una transició pacífica del poder" permetria "un estat civil electe per governar el país en la construcció d'un estat lliure i democràtic".

A la plaça Tahrir, alguns grups dels manifestants prometien continuar les protestes, assegurant que les seves reivindicacions no s'han acomplert, com la fi de l'estat d'emergència o l'amnistia dels presos polítics. Alguns continuaven a la plaça mentre l'exèrcit retirava les barricades. Els dirigents del moviment, en una roda de premsa al centre del Caire, demanaven als manifestants que abandonessin la plaça.

El grup, la Coalició de la Joventut de la Revolució, que inclou membres del moviment juvenil 6 d'abril, les joventuts dels Germans Musulmans i joves partidaris de Mohamed ElBaradei, va explicar que encara no han començat les converses amb l'exèrcit i que proposaran un full de ruta per al govern de transició. Ahmed Zewail, premi Nobel de química, farà de mediador entre els joves i l'exèrcit.

"El poder del poble va desafiar el règim", va dir Gehan Xaaban, portaveu del moviment. "No hauríem de confiar en l'exèrcit. Hauríem de creure en nosaltres mateixos, en el poble d'Egipte".

Els militars van llançar un crida als ciutadans perquè cooperin amb la policia, després de setmanes de manifestacions i vagues. També van instar les forces policials, acusades d'abusos i tortures, a tenir en compte el nou lema: "La policia al servei del poble". Poc abans, el ministre de Defensa, el general Mohamed Hussein Tantawi, s'havia presentat a la plaça Tahrir, però no va gosar baixar del cotxe.

stats