Crònica 12/03/2011

L'exèrcit libi manté l'avanç sobre les posicions rebels

à. Gutiérrez Pascual
2 min
Membres de les tropes rebels, ahir a Ras Lanuf.

Mentre els caps d'estat i de govern de la Unió Europea estaven reunits en una cimera a Brussel·les, l'exèrcit lleial al dictador libi Muammar al-Gaddafi, que dijous va fer passes importants per recuperar l'enclavament petrolier de Ras Lanuf (un bastió estratègic de les tropes rebels), va continuar ahir els avanços sobre les posicions insurgents. En el cas de Ras Lanuf, van seguir bombardejant sobre les posicions dels milicians que intentaven mantenir la presència en aquesta àrea, segons va informar l'agència Efe. Les forces rebels van continuar afirmant ahir a l'agència Reuters que les tropes de Gaddafi no havien controlat aquesta població situada a 450 quilòmetres de la ciutat de Bengasi, la capital de la insurgència contra el dictador libi.

L'exèrcit de Gaddafi també va tenir temps ahir de fer una demostració de control a la premsa estrangera. L'escenari d'aquesta demostració va ser el centre de Zaouia, una ciutat situada a 50 quilòmetres de Trípoli, la capital líbia. Es tracta d'una població pràcticament destrossada pels bombardejos que durant diversos dies havia estat controlada per les forces rebels i que les tropes lleials al dictador libi van recuperar dimecres. Un centenar de periodistes estrangers van visitar el centre d'aquesta població, amb la presència d'uns 200 seguidors de Gaddafi, que van ser portats expressament per a l'ocasió.

En contrast amb aquesta imatge, més de 10.000 persones es van manifestar ahir a Bengasi, el cor del Consell Nacional de Transició libi, el màxim òrgan rebel, per reclamar la sortida del coronel Gaddafi. Durant la protesta es va desplegar una bandera francesa de grans dimensions a la plaça central d'aquesta ciutat. També s'hi van veure pancartes d'agraïment a França, després que l'Elisi hagi reconegut els rebels libis.

Visita de l'enviat de l'ONU

L'enviat especial de les Nacions Unides per a Líbia, l'exministre d'Afers Estrangers jordà Abdelil·lah Al-Jatib, viatjarà aquest cap de setmana al país nord-africà per entrevistar-se amb les autoritats líbies. Al-Jatib començarà la ronda de consultes dilluns amb el règim, però també té previst reunir-se amb membres de les forces rebels. L'enviat especial de l'ONU té la missió de traslladar a Gaddafi la "preocupació" de la comunitat internacional per la guerra civil i demanar-li que aturi immediatament la violència.

stats