Crònica 01/03/2011

L'exèrcit nord-americà enfila el camí cap a Líbia

De les sancions als fets. La pressió mundial contra Gaddafi va augmentar ahir quan els Estats Units van anunciar que desplegaven tropes al voltant de Líbia, on s'estudia establir una zona d'exclusió aèria.

Marc Vidal
2 min

Els Estats Units van optar ahir per apujar considerablement el to de les seves amenaces contra el règim de Muammar al-Gadafi i van decidir "reposicionar" el seu exèrcit, el més poderós del món, al voltant de Líbia. "Estem movent algunes embarcacions cap a Líbia -va anunciar ahir el portaveu del Pentàgon, el coronel David Lapan- per si fossin necessàries en el futur". Els Estats Units no van voler concretar gaires detalls d'aquests moviments de tropes que implicarien, sembla, l'enviament de dos portaavions que ara són a la zona del golf Pèrsic i el mar d'Aràbia cap al Mediterrani.

L'administració Obama ja fa dies que estudia l'opció d'una intervenció militar a Líbia tot i que els analistes de defensa nord-americans la qualifiquen de "poc probable". Ahir la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va apuntar la possibilitat d'una operació de l'exèrcit del seu país amb finalitats humanitàries o de rescat. De moment, però, tot està obert. "No és que totes les opcions estiguin sobre la taula -va assegurar Hillary Clinton a Ginebra-, és que no n'hi ha cap que estigui fora".

Mentrestant, els EUA i la UE van admetre ahir que estudien la creació d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. Això impediria que cap aeronau sobrevolés el país sense el permís internacional i evitaria possibles bombardejos de Gaddafi contra la població civil per aturar la revolta. El principal escull d'una operació com aquesta seria, però, que requeriria l'aprovació del Consell de Seguretat de l'ONU, en què el suport de Rússia i la Xina no està garantit.

Més enllà d'això, des de Londres, el primer ministre britànic, David Cameron, va apuntar també la possibilitat de repartir armes entre els opositors com a resposta a la violenta repressió de Gaddafi.

Cimera extraordinària de la UE

El president francès, Nicolas Sarkozy, va iniciar ahir amb Cameron una roda de contactes per aconseguir reunir d'urgència els 27 caps d'estat i de govern de la UE amb l'única qüestió de les revoltes al món àrab a l'ordre del dia. La Unió Europea va actuar amb una rapidesa poc habitual i, en aplicació de la resolució de l'ONU aprovada diumenge, va congelar ahir els béns i els comptes de Muammar al-Gaddafi i els seus pròxims en territori europeu. També els va prohibir posar un peu a la UE i va decretar un embargament d'armes contra el règim libi.

Aliè a tot el moviment diplomàtic que ha provocat la repressió contra els manifestants que reclamen el seu cessament, Muammar al-Gaddafi va ser entrevistat ahir a dues cadenes de televisió occidentals i va assegurar que Obama "és un bon home", però que "estava clarament desinformat". Gaddafi, que no escolta o no vol escoltar ni els seus ni la resta de països del món, va deixar clar que el seu poble "l'estima".

stats