LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 02/03/2012

L'exèrcit sirià conquista el feu rebel de Homs

Després de 27 dies de setge, Damasc ha aconseguit el seu objectiu de controlar el districte rebel de Homs. L'Exèrcit Sirià Lliure va retirar-se ahir de Baba Amr per "evitar més morts civils".

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
NEU I SANG  Cues per aconseguir pa en un poblet a 5 km de Homs. La neu i el fred compliquen l'arribada dels equips de la Creu Roja.

BARCELONA.S'ha acabat el setge al barri rebel de Homs, però ara comença la revenja del règim. Després de 27 dies d'assalts, les tropes d'Al-Assad van trencar ahir les defenses del districte de Baba Amr i van prendre el control de la zona. Les forces rebels de l'Exèrcit Sirià Lliure van assegurar en un comunicat que era "una retirada tàctica" per "la greu crisi humanitària dels residents".

El règim va començar, tan bon punt va entrar, una campanya de detencions i assassinats. En menys d'una hora havien mort almenys 17 persones, sis d'una mateixa família, segons va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans, que recopila el nombre de víctimes al país per la repressió des de Londres.

Baba Amr s'ha convertit des de fa un mes en l'emblema de la resistència contra el règim d'Al-Assad. Sense aliments, medicines i una situació humanitària desastrosa, 4.000 civils s'enfronten ara sols a l'exèrcit sirià. L'entrada de les forces del règim va acompanyada de l'anunci de Damasc de donar llum verda al Comitè Internacional de la Creu Roja perquè entri avui al districte.

"Entrar i evacuar els ferits serà complicat perquè ha començat a nevar tant a Damasc com a Homs i encara no podem predir què faran les tropes sirianes", deia ahir per telèfon des de Damasc a l'ARA Saleh Dabbakeh, portaveu de la Mitja Lluna Roja a Síria. "El nostre objectiu és fer arribar ajuda humanitària a Baba Amr i evacuar tants ferits com sigui possible", afegia amb cautela, recordant que la missió ha fracassat "massa vegades".

Qui sí que va aconseguir ahir ser evacuada al Líban va ser la periodista francesa Edith Bouvier, greument ferida durant un bombardeig la setmana passada a Baba Amr, on van morir la reportera Marie Colvin i el fotògraf Remi Ochlik. Vídeos penjats a YouTube mostraven l'enterrament dels dos periodistes, en avançat estat de descomposició, en un jardí de Homs.

Les conseqüències de la rendició

"Advertim al règim que eviti qualsevol represàlia i li recordem que és ara l'últim responsable de la seguretat dels civils" de Baba Amr, van dir les tropes rebels. La falta de municions els havia obligat a la rendició i a buscar nou suport logístic, després d'haver "patit últimament moltes baixes", va explicar el coronel Riad al-Asaad, líder de l'Exèrcit Sirià Lliure, a la cadena Al-Jazira.

El Consell Nacional Sirià, el paraigua polític de l'oposició a l'exili, va anunciar oficialment des de París que crearà un consell militar per aglutinar totes les forces armades de l'oposició i que funcionarà com un "ministeri de Defensa". El cap de l'òrgan, Burhan Gahlium, va assegurar que vetllarà per entrar armes des dels països veïns, una opció que han defensat l'Aràbia Saudita i Qatar.

El règim culmina una extensa campanya a Homs, on ha hagut d'utilitzar finalment els seus efectius d'elit, els mateixos que van matar 20.000 persones a Hama el 1982 a les ordres del pare de Baixar al-Assad, Hafez al-Assad. Els activistes temen ara que les tropes es desplacin a Hama i Idlib, altres epicentres de la revolta. Els pobles del voltant d'Idlib s'han declarat "alliberats".

Rússia i la Xina deploren la situació

La Xina i Rússia van acceptar ahir una declaració del Consell de Seguretat de l'ONU que "deplora" la situació humanitària a Síria, que s'ha degradat amb molt poc temps. El text mostra "decepció" amb Damasc per negar l'accés de l'emissària Valerie Amos al país. La declaració demana l'entrada immediata "d'ajuda humanitària" a les zones més castigades i que es permeti "l'evacuació dels ferits".

stats