REVOLTES ÀRABS
Crònica 11/06/2011

L'exèrcit sirià llança una ofensiva al nord

Sebnem Arsu / Liam Stack
3 min
Esperança malgrat tot Un jove refugiat sirià fa el signe de la victòria amb els dits des de dins d'un dels camps de refugiats que el govern turc ha muntat a tocar de la frontera per rebre els milers de desplaçats.

The New York Times / Karbeyaz (Turquia).Les forces de seguretat lleials al president sirià, Baixar al-Assad, segueixen esclafant amb violència l'oposició al règim. I els episodis més greus continuen passant en divendres -el dia de la pregària musulmana-. Ahir l'exèrcit va llançar una ofensiva a la ciutat de Jisr al-Xugur, al nord-oest del país, segons va informar la televisió estatal siriana, després de dies de disturbis a la zona que ja han forçat més de tres mil civils a fugir cap al nord i creuar la frontera amb Turquia.

Com comença a ser habitual, hi ha dues versions contradictòries dels fets. Per una banda, l'agència estatal de notícies siriana, Sana, informava que l'ofensiva de les tropes del president Al-Assad havia començat amb la detenció de diversos membres de "grups armats organitzats". No obstant això, membres d'organitzacions pro drets humans de Síria descrivien un panorama completament diferent: una campanya brutal de terra cremada duta a terme per les forces de seguretat del règim, que havien envoltat Jisr al-Xugur i començaven a entrar-hi.

Un portaveu del Comitè de Coordinació Local de Síria -una coalició d'activistes pro drets humans que organitza protestes i documenta la repressió del govern-, va informar sobre intensos tirotejos que havien tingut lloc ahir al matí a Al-Sarmaneyah, una petita localitat situada a vuit quilòmetres de Jisr al-Xugur. Segons el mateix portaveu, tot i que la majoria dels habitants d'aquesta població havien fugit, alguns resistents havien col·locat pneumàtics al mig del carrer i hi havien calat foc per dificultar l'avançament de les tropes del president Al-Assad.

Un home de 60 anys -un dels milers de sirians desplaçats al camp de refugiats de Yayladag, a la banda turca de la frontera- explicava que altres habitants del camps havien parlat per telèfon amb familiars que viuen en localitats properes a Jisr al-Xugur i els havien descrit violents atacs contra la població. Aquesta visió coincidia amb la versió del portaveu del Comitè, que descrivia una ciutat "assetjada per l'exèrcit i les forces de seguretat".

També hi ha hagut casos de soldats del règim que han desertat després de negar-se a acatar l'ordre d'obrir foc contra els civils i que s'han unit als ciutadans. Tot plegat encara ha escalfat més els ànims del règim, que sembla decidit a castigar la població civil per aquestes defeccions. "Alguns desertors encara són a Jisr al-Xugur, perquè no tenen cap altra sortida", va explicar Nàsser, un altre activista. "O fugen fora del país o es queden i moren. És la mentalitat militar".

Ciutat assetjada i camps cremats

Amb tot, les informacions que ens arriben des de la ciutat -que continua sense aigua, ni llum, ni accés a internet- són difícils de confirmar. Rami Abdelrahman, un activista sirià que viu a la Gran Bretanya, deia que ahir al migdia havia perdut tot contacte amb els seus enllaços a Jisr al-Xugur i la zona del voltant.

A primera hora del matí encara s'havia pogut comunicar amb algú d'allà, que li havia descrit una veritable campanya de l'exèrcit de destrucció contra la ciutat i les poblacions properes. "Estan cremant tots els camps dels voltants", va dir.

Després de la pregària

Tan bon punt va finalitzar la pregària de divendres, els atacs de les forces de seguretat van augmentar d'intensitat. Informes dels activistes parlaven de disturbis a l'àrea de Damasc, Latakia, Talkalakh, Homs i a la ciutat Daraa, bressol de la revolta siriana, al sud del país.

Per la seva banda, la televisió estatal continuava informant sobre atacs violents que tenien lloc contra les forces de seguretat en alguns barris de la capital, i també de Daraa.

Un ciutadà d'Homs, amb qui es va poder contactar per telèfon, va explicar que l'exèrcit havia imposat "un toc de queda des de les set de la tarda" i que "les tropes anaven pels carrers amb altaveus instant la gent a quedar-se a casa".

El panorama descrit per aquest ciutadà, que va demanar ser identificat només com a Mohammed, era d'autèntic setge i de total impunitat de les tropes del govern: "Els trets han començat a les nou del matí i han durat tot el dia. Hi ha tancs a tots els barris, però els militars també utilitzen cotxes i furgonetes Mitsubishi. Munten metralladores dalt dels vehicles i disparen a tot arreu", va dir.

Turquia crida a aturar la violència

En declaracions fetes als periodistes ahir mateix des del camp de refugiats de Yayladag, el ministre de Justícia turc, Sadullah Ergin, va tornar a demanar a Síria que aturi la violència i deixi d'atacar els civils. A la pregunta d'un periodista sobre si Turquia participaria en una intervenció militar internacional a Síria, Ergin va ser molt clar: "No volem ni considerar aquesta possibilitat".

No obstant, dijous el govern turc va autoritzar la construcció de dos nous camps de refugiats, que tindrien capacitat per rebre més de 5.000 persones, segons va informar ahir una agència de notícies turca.

stats