ACUSAT DE CRIMS DE GUERRA
Crònica 12/02/2011

L'expresident de Libèria bloqueja el judici

Redacció
1 min

L'HaiaL'expresident liberià Charles Taylor va aconseguir ahir bloquejar el judici a què s'enfronta a l'Haia, acusat de crims de guerra. L'estratègia de l'advocat defensor de Taylor, Courtenay Griffiths, va tenir èxit i els magistrats del Tribunal Especial per a Sierra Leone van ajornar indefinidament el procés.

Griffiths va sol·licitar que s'acceptés un document amb un resum dels seus arguments finals que el Tribunal va denegar en considerar que la demanda s'havia presentat fora de termini. A principis d'aquesta setmana, Griffiths va abandonar la sala després d'enfrontar-se als magistrats, que van mantenir la decisió de no acceptar el document. El representant de Taylor va adduir que sense aquest escrit no podia defensar el seu client correctament, que quedaria en una situació d'indefensió, i que el judici podria incórrer en un error de procediment. En un primer moment els membres del Tribunal no van voler endarrerir la decisió i van demanar als fiscals els arguments finals contra Taylor, que es va negar a entrar a la sala i el judici es va haver se suspendre.

El 2007, l'expresident de Libèria va fer servir una estratègia semblant i va provocar un fals inici del judici després de no presentar-se davant el Tribunal durant els arguments inicials dels fiscals i acomiadar els seus advocats. La fiscalia es va queixar ahir de les "estratagemes" de Taylor i va demanar als magistrats que no admetin noves mocions durant l'aplaçament del judici, que ahir hauria d'haver quedat vist per sentència.

Taylor ha negat durant el judici onze càrrecs d'assassinat, violació, mutilació, esclavitud sexual i reclutament de nens soldats durant la guerra civil a Sierra Leone en la dècada del 1990.

stats