RESCAT DE PORTUGAL PRESÈNCIA CORPORATIVA
Crònica 08/04/2011

L'extensió natural de la banca i les empreses espanyoles

Al voltant de 1.400 companyies espanyoles tenen negocis a Portugal, amb unes inversions de 60.000 milions d'euros. Gairebé el 30% de les importacions portugueses procedeixen d'Espanya.

A. Carbonell / I. Pujol
3 min
Les entitats financeres Banco Santander, BBVA, Popular, La Caixa i Banc Sabadell tenen interessos a Portugal.

Barcelona.La crisi ha retornat a molts portuguesos la idea de federar-se amb Espanya. Si bé l'iberisme pot estar lluny políticament parlant, en el terreny empresarial i financer la relació entre els dos països és fluïda. Al voltant de 1.400 empreses espanyoles fan negoci a Portugal, amb unes inversions de prop de 60.000 milions d'euros, segons dades de la Cambra de Comerç Espanyola a Lisboa. Els números dels fluxos comercials entre els dos països també reflecteixen aquesta relació privilegiada. Les xifres que recull l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) apunten que del total d'importacions anuals de Portugal, gairebé el 30% provenen d'Espanya, la qual cosa equival a uns 14.500 milions d'euros.

I si l'empresariat present d'alguna manera al país veí avalua les conseqüències del rescat de Portugal, la banca fa temps que fa números. Tanmateix, si prenem com a termòmetre la reacció a la borsa dels bancs espanyols el dia després de l'anunci oficial de necessitat d'ajuda financera, podríem concloure que la seva exposició al mercat portuguès no els farà trontollar. Totes les entitats cotitzades van tancar la jornada borsària amb pujades.

El banc amb més interessos al veí de l'oest és el Santander. L'entitat té 2.400 milions d'euros en deute portuguès, n'obté el 4% del seu benefici i hi té concedits el 4% del total de crèdits. La Caixa, per la seva banda, té el 30% del banc portuguès BPI, una participació valorada en 375 milions al tancament del 2010. Banc Sabadell manté al voltant d'un 5% de Millenium BCP, un paquet accionarial creuat -el portuguès té un 4% de l'entitat vallesana- al seu poder des de fa onze anys.

També estan exposats a Portugal el BBVA i Banco Popular. Els bilbaïns tenen una quota de mercat de l'1,5% i una cartera de crèdits valorada en 7.500 milions d'euros, mentre que els madrilenys disposen d'uns 600 milions de deute sobirà i la seva filial representa al voltant del 6% del total dels actius del grup.

Repsol i el fabricant automobilístic Seat són dos dels principals inversors espanyols a Portugal. La petroliera és la principal empresa química de Portugal, on va aterrar l'any 1978. Té 440 estacions de servei i té una planta petroquímica a Sines. Seat fabrica al país veí el model Alhambra. Cepsa, Endesa, Prisa, Mapfre, Pescanova, FCC, Abengoa, El Corte Inglés i Prosegur són altres empreses espanyoles amb una forta implantació a Portugal. El gegant tèxtil Inditex té 332 botigues al país. La cadena de moda catalana Mango en té 57.

Presència catalana

Altres empreses catalanes presents al país són Gas Natural Fenosa, la cervesera Damm, Mediaplanning Group, Abertis, MRW, Roca, La Seda de Barcelona i Áreas.

El grup gasista exporta gas a Portugal a través dels gasoductes Campoiamor i Valença do Minho. El fabricant de sanitaris Roca té vuit centres de producció al país, on va implantar-se als anys setanta. El 2009 Damm va comprar la fàbrica de Cervezas Cintra al nord de Portugal per 15 milions d'euros en la que va ser la seva primera inversió a l'estranger.

La Seda té com a principal accionista el grup portuguès BA Vidro des de l'agost passat. El projecte estrella de l'empresa catalana és la construcció d'una planta de PTA, la matèria primera del plàstic PET, a Sines. El grup d'infraestructures Abertis disposa d'una participació del 14% a la concessionària portuguesa Brisa. Tot i que té voluntat de desinvertir, la companyia no ha vist fins ara l'ocasió propícia per desprendre's d'aquest paquet accionarial.

Al marge, moltes multinacionals, com la química alemanya Bayer, veuen Espanya i Portugal com un sol mercat i adapten la seva gestió a aquesta visió, amb una sola filial dirigida des de Madrid o Barcelona.

stats