26/07/2011

L'extrema dreta europea es desmarca de la massacre

2 min
L'extrema dreta europea  es desmarca de la massacre

Barcelona.Els partits d'extrema dreta s'han posat a la defensiva. Les forces que Anders Behring Breivik admirava i anomenava en el seu manifest com a inspiradors l'han deixat sol després de la massacre. "És un violent i un malalt", deia el líder del Partit de la Llibertat d'Holanda, Geert Wilders. El Front Nacional de Marine Le Pen es desmarcava d'una matança, "que és obra d'un boig solitari que ha de ser castigat sense pietat", deia la líder de l'extrema dreta francesa. A Escandinàvia, on els partits antiimmigració han estat la sorpresa de les últimes eleccions, la dreta populista de Dinamarca, Suècia i Finlàndia van condemnar l'atac.

L'extrema dreta política ha negat a Breivik la cobertura que havia trobat a la xarxa, on va recollir el material per a dotzenes de capítols del seu manifest 2083 , escrit amb centenars de pàgines de les webs i fòrums antiislam més coneguts d'Europa.

La suposada connexió britànica

"Breivik ja és un heroi en alguns fòrums d'extrema dreta", explicava a The New York Times el professor de relacions internacionals de la Universitat de Nottingham Matthew Goodwin.

Després de la massacre, seguidors de la Lliga de la Defensa Anglesa (EDL) -un dels grups amb què havia contactat l'assassí d'Oslo- culpaven, des de la xarxa, el govern noruec de l'atac per les seves polítiques d'immigració. Representants d'aquest moviment desmentien, però, "categòricament", que hi hagués hagut cap contacte oficial entre Breivik i la Lliga. Tot i això, associacions pels drets civils han reprès la campanya al Regne Unit per aconseguir que l'EDL sigui declarat grup d'extrema dreta. El fet que una formació tan radical com la Lliga de la Defensa no estigui classificada com a extremista -explica l'activista britànic Nick Lowles- "limita molt la capacitat de la policia per investigar i recollir informació sobre els seus membres i les seves activitats".

El govern britànic va reunir ahir el Consell de Seguretat Nacional per revisar la vigilància sobre els grups d'extrema dreta. Scotland Yard investiga si és real aquesta suposada connexió de Breivik amb grups secrets del Regne Unit.

Responsabilitat política

La massacre de Noruega obliga a fer un examen de consciència en una Europa on l'extrema dreta és cada cop més forta al Parlament Europeu i a les cambres de molts països, i un soci privilegiat d'alguns governs comunitaris. En un comunicat, la Xarxa Europea contra el Racisme advertia ahir que els líders polítics que adopten alguns dels arguments d'aquesta ideologia per guanyar votants "no només trivialitzen el llegat de la democràcia, sinó que també comparteixen la responsabilitat per la violència de l'extrema dreta a Europa".

La Comissió Europea va carregar ahir contra el discurs antiislam d'unes formacions cada cop més integrades i normalitzades en el sistema polític europeu.

stats