Crònica 19/04/2011

L'extrema dreta vol renegociar el rescat de Portugal

C.c.
2 min

L'èxit electoral de diumenge ha donat noves ales polítiques a un crescut Timo Soini, líder del partit populista Finesos Autèntics, que ahir ja va enfilar directament les seves advertències cap a la Unió Europea. "Els nostres diners no han de servir per a mecanismes ineficaços", amenaçava el líder populista, que sempre s'ha mostrat contrari als mecanismes de rescat financer de Grècia, Irlanda o Portugal. "No es tracta d'imposar condicions a altres països de la Unió Europea, sinó de guardar-nos els nostres diners i mantenir el dret de prendre les nostres decisions", va rematar Soini en una entrevista amb la televisió pública finlandesa YLE. La seva consolidació com a tercera força més votada del país ha estat, per Soini, "un referèndum sobre la política europea".

El debat sobre el futur rescat de Portugal, encara en plena negociació, es va convertir en un dels temes forts de la campanya electoral finlandesa i, tot i que encara no s'ha decidit si els Finesos Autèntics formaran part d'un futur govern de coalició, Soini considera que ha arribat el moment de reclamar canvis a Brussel·les, i la seva oposició als mecanismes de salvament aprovats per la Unió Europea és innegociable de cara a qualsevol futur acord de coalició.

Preocupació a Brussel·les

La Comissió Europea no amagava ahir la seva preocupació, començant pel responsable de Finances, el finlandès Olli Rehn, que aquests dies és al seu país. Oficialment, però, "no ha canviat res", deia ahir la portaveu de l'executiu comunitari, Pia Ahrenkilde Hansen.

Representants de la UE i de l'FMI negocien aquests dies amb les autoritats portugueses la xifra exacte i les condicions del pla de salvament. Brussel·les busca la fórmula d'aprovar el futur rescat portuguès sense córrer el risc que Hèlsinki pugui aturar un consens difícil de travar. La incertesa sobre el rescat portuguès -que necessita l'aprovació de tots els estats membres-, els dubtes persistents sobre la viabilitat de Grècia i les necessitats de suport que encara mostren els bancs irlandesos, mantenen l'euro en una situació delicada.

El nom del govern sortint, el ministre Jan Vapaavouri, assegurava ahir que "el proper executiu finlandès mantindrà el seu compromís amb Portugal". Els partits majoritaris, que durant tota la campanya van evitar parlar de la hipotètica presència de l'extrema dreta en un govern de coalició, es van afanyar ahir a donar garanties que qualsevol acord de govern haurà de respectar els compromisos europeistes del país. Tampoc queda clar el futur polític de Timo Soini, actualment diputat al Parlament Europeu, i que encara no s'ha pronunciat sobre si aspira a formar part del nou govern.

Finlàndia s'ha beneficiat del seu ingrés a la Unió Europea l'any 1995, emergint de l'ombra dels seus poderosos veïns, Suècia i Rússia, i consolidant-se.

stats