Crònica 20/12/2011

L'habitatge torna a desgravar per reduir l'estoc dels bancs

Rajoy vol posar tantes facilitats com pugui perquè la banca torni a prestar diners. Recuperarà la desgravació per primeres residències amb l'objectiu que els bancs es treguin de sobre el seu estoc.

Ara
2 min
L'habitatge torna a desgravar per reduir l'estoc dels bancs

BARCELONA.Mariano Rajoy va anunciar ahir que recuperarà la desgravació per la compra d'habitatges, una mesura que sovint ha estat criticada pels experts perquè consideren que va ser una de les causes que van provocar la bombolla immobiliària. El futur president només va esbossar la proposta, que tindrà dues limitacions: només desgravaran les compres de primeres residències i hi haurà un límit màxim -encara no revelat- en el preu d'adquisició. A més, Rajoy mantindrà l'IVA superreduït del 4% per a les compres d'habitatges nous, una mesura que a l'agost va aprovar Zapatero per reactivar el sector i que en principi expirava el 31 de desembre. Totes dues mesures apareixien al programa electoral de Rajoy. El que no és segur és si la desgravació serà igual que abans que s'eliminés. Antigament, el comprador podia desgravar el 15% del preu del pis.

Rajoy està convençut que una de les claus per a la sortida de la crisi és que els bancs tornin a prestar diners. Ahir el líder popular va negar que vulgui crear un banc dolent , una possibilitat que havia insinuat en les últimes setmanes. La fórmula del banc dolent consisteix a fundar una entitat pública que agrupi tots els actius immobiliaris tòxics dels bancs i les caixes. Això allibera les entitats dels habitatges que els fan nosa, però qui acaba pagant aquests pisos és el sector públic, cosa que Rajoy sembla no desitjar.

A canvi, el futur president proposa recuperar la desgravació d'habitatge amb l'objectiu que la venda de pisos s'animi i els bancs puguin anar desprenent-se dels pisos que acumulen amb la major celeritat possible. El sector immobiliari també havia demanat reiteradament que es recuperés la desgravació, suprimida amb caràcter general a finals del 2010. Segons Rajoy, l'estoc d'habitatges sense vendre ronda actualment els 750.000 pisos.

Divisió d'opinions

Guillem López Casasnovas, professor d'economia de la UPF, considera que "no és una mesura adequada". En la seva opinió, "l'estoc actual d'habitatges no es resol amb incentius individuals de compra" i el més efectiu seria crear "mesures d'acompanyament que donin més seguretat jurídica al lloguer" perquè "els grans inversors vegin l'oportunitat de comprar estoc i portar-lo al lloguer".

Mentre que la banca ahir va fer silenci sobre les propostes, el sector immobiliari sí que es va posicionar obertament. La patronal dels promotors i constructors d'Espanya (Apce) va aplaudir les mesures de Rajoy, però li va demanar que encara vagi més enllà i que també aprovi una deducció per a les segones residències, encara que sigui "amb caràcter temporal". En canvi, Lloguer Segur creu que els plans són "molt negatius". Aquesta empresa especialitzada en lloguers va protestar perquè "el lloguer desapareix de les polítiques d'habitatge" i ara "tornem al paradigma caduc de fomentar la compra".

Altres rebaixes

Durant el seu discurs, Mariano Rajoy també va explicar que rebaixarà l'impost de societats per a les petites i mitjanes empreses fins al 20% (el 2009 Zapatero ja va rebaixar aquest tribut del 30% al 25% per a les pimes).

stats