Anàlisi
Crònica 14/03/2011

L'hegemonia que semblava eterna perilla al cinturó

Josep Ferrer
2 min

El PSC és el gran dominador de l'àmbit veguerial metropolità. És l'anomenat cinturó roig , on, a més, ICV-EUiA treu els seus millors resultats. Però aquest domini està en perill aquest 22-M, que l'esquerra es pren com la revàlida després de la patacada del 28 de novembre. CiU s'ha envalentit en aquest territori després dels resultats històrics que hi va obtenir als comicis nacionals, en què els socialistes només van aconseguir imposar-se a la federació a l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Viladecans. Tampoc es podrà perdre de vista un PP que pot conquerir alcaldies com la de Castelldefels o Badalona amb el seu controvertit discurs en immigració, la principal arma electoral que exhibeixen. Al Baix Llobregat el pronòstic més incert es concentra a Sant Feliu de Llobregat i Castelldefels, municipis socialistes, i Molins de Rei, amb alcalde d'ICV. Al Prat de Llobregat, l'ecosocialista Lluís Tejedor pot veure trontollar l'alcaldia 28 anys després d'arribar-hi.

Resistència socialista

El 22-M serà la prova de foc també per a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, al capdavant del municipi des que va esclatar el cas Pretòria. Surt en situació de domini una altra de les exponents del new PSC - la nova fornada -, l'alcaldessa de l'Hospitalet (Barcelonès), Núria Marín. Sense oblidar que al Cap i Casal de Catalunya un Xavier Trias embalat amenaça d'arrabassar la joia de la corona als socialistes encapçalats per Jordi Hereu.

CiU s'ha fixat també en l'alcaldia de Sitges (Garraf), mentre que a Vilanova i la Geltrú, governada pel PSC però amb els nacionalistes trepitjant-los els talons, hi tenen opcions. En canvi, a la capital de l'Alt Penedès, a Vilafranca, els convergents hauran de demostrar la seva capacitat de revalidar una alcaldia assolida gràcies a una moció de censura l'abril del 2009.

Al PSC res els porta a pensar a no renovar l'alcaldia de Terrassa, tot i la bona valoració del convergent Josep Rull. CiU conservarà Sant Cugat, i a Sabadell pot complicar les coses al controvertit Manuel Bustos. Al Vallès Oriental tot apunta a priori que el PSC arriba en condicions de mantenir Granollers i Mollet. També a la capital del Maresme, Mataró, malgrat les complicacions afegides que han suposat a l'alcalde socialista, Joan Antoni Baron, un mandat judicialitzat. El 22-M és la prova de resistència per a un cinturó roig que el 28-N va ser intensament blau.

stats