TRAGÈDIA AÈRIA L'ANY 2002
Crònica 14/02/2011

L'accident de Torallola, a judici

Avui comença el judici per la mort de vuit persones que l'any 2002 viatjaven en un helicòpter que es va estavellar a Torallola, al Pallars Jussà. Quatre persones seuen al banc dels acusats.

Dàmaris Torrado
1 min
Efectius dels Bombers rescaten el cadàver d'una de les persones que viatjaven a l'helicòpter que es va estavellar.

LleidaQuasi nou anys després de la tragèdia de Torallola, al Pallars Jussà, avui comença a Lleida el judici sobre l'accident aeri que va tenir lloc al juny de 2002 i en què van morir vuit persones, entre les quals hi havia la delegada d'Indústria a Ponent, Divina Esteve, quan l'helicòpter en el qual viatjaven va caure al buit.

Després d'anys de tràmits, avui s'asseuran al banc els quatre acusats per l'accident. El principal acusat és Pedro María Sáenz de Maturana, administrador de l'empresa Helieruopa SA, propietària de l'helicòpter. També estan imputats dos enginyers aeronàutics i un tècnic de manteniment de l'empresa.

La Fiscalia els acusa, per a cada una de les víctimes, de dos delictes, un d'homicidi per imprudència, pel qual demana quatre anys de presó, i un altre contra el dret dels treballadors, pel qual demana un any i nou mesos més de presó. El ministeri públic demana 600.000 euros d'indemnització per a cada família de les víctimes. La Fiscalia acusa els imputats de reconstruir un helicòpter que va pertànyer a l'exèrcit de l'aire sense autorització ni habilitació per fer-ho, "muntant l'aparell a partir de ferralla", d'aplicar durant anys un manteniment inadequat i de transportar-hi passatgers malgrat que Aviació Civil l'hi va prohibir.

Malgrat aquesta prohibició, el 13 de juny del 2002 l'helicòpter va enlairar-se de Sabadell, amb sis ocupants que anaven a revisar les línies elèctriques d'alta tensió al Pallars Jussà, més el pilot i el copilot de la nau. L'accident va tenir lloc quan l'helicòpter, que sobrevolava el municipi de Torallola, va perdre la cua en ple vol i va caure al buit.

stats