Crònica 12/11/2011

L'hemeroteca, l'enemic del gir a l'esquerra de Rubalcaba

Roger Tugas
3 min
Mariano Rajoy va fer ahir un míting a Vitòria acompanyat d'Antonio Basagoiti.  Sense zapatero Rubalcaba prefereix convidar als seus actes antics dirigents com Felipe González o Alfonso Guerra que el vigent president espanyol, amb qui ha compartit govern fins al juliol.

BarcelonaPer mirar de retenir part de l'electorat desencisat -sobretot el més ideologitzat-, Alfredo Pérez Rubalcaba ha volgut protagonitzar un profund gir a l'esquerra. Tanmateix, l'objectiu de distanciar-se de la gestió de Zapatero també li juga una mala passada, ja que el candidat socialista ha avalat sempre com a diputat i durant quatre anys com a ministre les polítiques del govern central. I, com tot el PSOE, s'ha oposat a iniciatives dels grups d'esquerres com el d'IU-ICV-ERC que ara incorpora en el programa.

Fiscalitat. De la reforma regressiva a voler més impostos per als rics

"Crear un nou impost sobre les grans fortunes que [...] inclourà una nova fiscalitat de les sicav".

El govern va pactar amb CiU una reforma fiscal el 2006 que afavoria les rendes altes i el 2007 va suprimir l'impost de patrimoni. Carme Chacón ho va justificar perquè l'impost era "obsolet". El PSOE s'ha oposat a totes les iniciatives de l'esquerra per impulsar impostos progressius, però en l'últim tram va reimplantar el del patrimoni reduït i ara en promet un per a les grans fortunes.

"Proposar la creació d'una oficina de lluita contra el frau de caràcter especialitzat [...] i desenvolupar un pla de lluita contra el frau".

El frau fiscal espanyol és elevat i, tot i que ara Rubalcaba vol fer-hi front, el PSOE va rebutjar el 2010 i el 2011 nombroses esmenes d'ICV que reclamaven plans contra el frau. "Hi ha propostes que ja ens agradaria que fossin possibles, però impera la realitat econòmica", van justificar un cop. El PSOE també s'ha oposat a més transparència fiscal.

Entitats financeres. Del rescat incondicional a les taxes i el control de bancs i caixes

"Crear un impost sobre els beneficis de les institucions financeres".

"Hi ha una esquerra testimonial i una esquerra que treballa per avançar en clau de progrés i sense dogmatismes", va afirmar un diputat del PSOE a ICV quan li va rebutjar el febrer del 2010 una iniciativa per implantar la taxa Tobin. Al març va aprovar una iniciativa similar -que no va aplicar- i ara ho promet.

"Reforçar els controls al funcionament i a la gestió de les entitats financeres i també l'establiment de sancions als seus gestors quan es demostri mala praxi bancària".

Els grups d'esquerres van intentar lligar el suport a bancs i caixes a controls i contrapartides més grans, però el PSOE no va deixar esmenar el FROB en aquest sentit.

Drets socials i civils. Ja és possible la dació en pagament i més laïcisme

"Afavorir la dació en pagament pactada [...] entre deutors hipotecaris i entitats financeres".

El secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, deia fa menys d'un mes que la dació en pagament que promet el PSOE comportaria un "risc d'exclusió social". El govern central i el grup socialista l'han rebutjat cada cop que l'hi han plantejat.

"Suprimir els privilegis que es conserven a la legislació hipotecària en benefici de l'Església catòlica".

La nova llei de llibertat religiosa era una promesa de Zapatero, però fa un any el PSOE va rebutjar la proposta d'IU-ICV-ERC de discutir-la. Ara ressuscita al seu programa.

Democràcia i estat. La reforma electoral ara serà profunda i sobren les diputacions

"Proposar [...] aplicar llistes electorals desbloquejades".

La reforma de la llei electoral del gener introduïa pocs canvis. Rubalcaba proposa ara acostar-se al model alemany i altres modificacions que va negar a ICV. El PSOE creia fa un any, per contra, que el vigent "sistema electoral funciona bé".

"El Tribunal Constitucional no pot alterar una llei refrendada".

Per guanyar-se els catalans, ara Rubalcaba defensa que el TC no pugui retallar lleis aprovades en referèndum -com l'Estatut-. El PSOE va votar a favor, fa un any, d'una iniciativa similar de CiU i ERC al Senat per fer-ho possible, però no va aplicar-la.

"Transformar les diputacions provincials en consells d'alcaldes i delimitar les seves competències".

El PSOE va rebutjar al febrer una proposta del BNG per suprimir les diputacions, una de les propostes estrella del seu programa pel 20-N.

"Promoure el reconeixement [...] per haver patit violència il·legítima".

Al juliol els socialistes van votar en contra d'una proposta de l'esquerra per anul·lar els judicis del franquisme i honrar-ne les víctimes.

stats