UNA DECISIÓ DIFÍCIL
Crònica 05/02/2011

L'home de la congressista tirotejada tornarà a l'espai

El marit de la congressista demòcrata que va rebre un tret al cap durant el tiroteig de Tucson el mes passat viatjarà a l'espai a partir de l'abril, malgrat la difícil recuperació i les seqüeles de la seva dona.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'astronauta Mark E. Kelly, en tornar de la seva última expedició a l'espai, el 2006.

"Volarà o no volarà?" Era la pregunta que es feia des de fa setmanes la NASA, pendent de la decisió de l'astronauta Mark E. Kelly, el marit de la congressista demòcrata Gabrielle Giffords. I finalment ha respost. Kelly dirigirà la pròxima missió espacial de la NASA a l'Estació Espacial Internacional, prevista per al proper 19 d'abril i que durarà dues setmanes. Les travesses feien pensar que el comandant de l'expedició acabaria abandonant l'oportunitat per estar al costat de la seva esposa, que es recupera a Houston del tret al cap rebut durant un tiroteig a Tucson (Arizona) el 7 de gener. Però l'oportunitat ha passat per damunt de les circumstàncies vitals.

Serà la quarta vegada que Kelly viatgi a l'espai i potser ja l'última possibilitat que té de comandar un llançament. "Ens hem estat preparant des de fa més de 18 mesos i estem a punt per portar l'Espectòmetre Magnètic Alpha (AMS) a l'Estació Espacial Internacional (EEI) i completar la resta d'objectius del vol", anunciava ahir l'astronauta a través d'un comunicat de l'agència espacial, en què també afegia que "estic desitjant tornar amb els meus companys de la tripulació i acabar l'entrenament per a la missió". Des de la NASA expressaven que estan contents del retorn de l'astronauta, "confiem amb la seva capacitat per dirigir aquesta missió".

Kelly abandonarà una part de la família per trobar-se'n una altra a l'espai. El seu germà bessó, Scott, actualment dirigeix les sis persones de la tripulació de l'EEI. L'objectiu de la missió del transbordador espacial Endeavour , que farà a l'abril l'últim viatge, és entregar a l'estació diferents peces de recanvi per millorar-ne la funcionalitat.

La decisió va ser consensuada amb alts càrrecs de la NASA, que han de vetllar perquè els oficials de les missions estiguin en perfectes condicions mentals. Però la situació sorprèn al poble dels EUA, molt pendent de la decisió perquè ja fa unes setmanes Kelly va dir en una entrevista a la cadena ABC: "Ja he volat a l'espai tres vegades, no em cal fer-ho una altra vegada." Pel que fa a la seguretat de la seva tripulació va afegir: "La meva prioritat és assegurar-me que la meva gent està bé i que poden executar la missió amb condicions i èxit."

Una opció sense pressions

La NASA permet als comandants abandonar les missions per circumstàncies vitals, però recalquen que l'entrenament mental que reben els astronautes els permet distanciar-se de les situacions angoixants. El 1997 un comandant va abandonar la missió poques setmanes abans d'enlairar-se perquè la seva dona tenia càncer. Vistes les expectatives, l'agència espacial ja havia buscat una alternativa a Kelly.

Giffords es recupera a Houston, tindrà seqüeles, però ja no es tem per la seva vida. "Crec que la Gabriella l'hauria deixat volar, dóna ple suport a la seva carrera. Hauria dit que volés, però no sé si li serveix gaire", diu l'exdirector del Centre Espacial Johnson, amic de la família.

stats