20/04/2012

L'home perplex sense mútua que pren pastilles per al colesterol

3 min

"Crec que els meus pitjors moments han passat", diu un Boi Ruiz més relaxat que fa uns mesos, amb tantes ganes de parlar com sempre, tot i que acumula tres entrevistes i n'hi espera una altra. El més crític, diu, van ser les dues campanyes electorals. "A les municipals s'enfonsava Catalunya si no fèiem hospitals nous, i a les espanyoles van utilitzar el possible risc i mort de pacients i això va ser molt dur per a un metge com jo, com a persona em va fer molt de mal aquell vídeo, amb el desavantatge que tens informació clínica però és confidencial i no la pots utilitzar per defensar-te". Decepció, tristesa? "Perplexitat. Vaig descobrir que tens autoritas a fora de la política, però quan hi entres guanyes potestas i a canvi perds l' autoritas . Érem el govern dels millors i l'endemà ja érem el dels pitjors. Abans tothom t'escoltava i et donava la raó, et convidaven arreu del món a donar consells o fer conferències, tot era fantàstic, i quan manes resulta que ja no saps res de res. Només tens potestas ". I protestes, afegeixo. "Sí, però t'has de fer impermeable a les crítiques que no són fonamentades, i en aquest sentit ser del sector ajuda a distingir-les, el polític de raça potser té més feina a analitzar si les crítiques tenen raó o no".

Moments desagradables

Però admira molt Rigau i Puig per ser "els sèniors del Govern en el món de la política". I agraeix a Mas "una convicció i un suport que han estat claus per superar els moments més desagradables". Les acusacions de ser el privatitzador, per exemple? "Ha estat un equívoc, jo no venia de la patronal privada, sinó d'una associació en què molts centres són públics, i com a metge mai he estat a la privada". I el cas Prat? "Ha estat molt injust posar en dubte una persona que presideix l'ICS en un moment tan complicat sense cobrar ni un euro. L'altre sou el tenia perquè algú el va aprovar, i no era el que es va dir".

Diu que mai ho ha vist negre del tot ni ha tingut dubtes per continuar. "El meu esperit científic m'ajuda a tractar amb evidències, i sabia que la feina que estàvem fent era la correcta". Què ha après en política? "Que no són les idees les que fan bones les persones, són les persones que fan bones les idees" Hi ha fet amics? "Sí, fem sopars, dinars, ens ajudem, ens enviem SMS de suport... I Mas-Colell ens fa unes lliçons magistrals que, per a mi, que vaig aprendre economia per força i quan vaig començar a ser gestor, són increïbles".

Minilliçons al consell executiu

Es refereix al seu passat com "la vida anterior". Li pregunto de quina etapa té més bon record i respon que la d'estudiant i la de resident al Clínic. La política optarà a ser entre les millors o les pitjors vides? "Depèn". Sap que hi serà una legislatura i prou, va dir que sí a la primera cita amb Mas i té clar que voldrà tornar a fer de metge. "Tornaré a portar la bata i a veure malalts. Potser no a operar com a traumatòleg". Diu que mai ha hagut de visitar ni receptar res a cap conseller, però sí que se'l consulta en els consells executius i ha de fer algunes minilliçons d'epidèmies de grips, per exemple. Només recorda haver fet 6 dies de vacances seguits en 16 mesos al càrrec. Li agrada visitar hospitals els caps de setmana. "Sóc de la generació del boom de metges i a tot arreu trobo algú que ha estudiat amb mi o amb qui havíem compartit guàrdies al Clínic".

Troba a faltar fer exercici per culpa d'una agenda atapeïda, però assegura que la seva salut no ha empitjorat. "No tinc mútua ni mai n'he tingut, per això em fa riure quan se m'acusa de ser l'amic del sector privat". Només pren una pastilla al dia, per al colesterol, i ja sap que des d'ara li sortirà més cara. "Dic en broma que la pastilla del colesterol i de la protecció gàstrica s'hauria de posar a l'aigua corrent com el fluor perquè l'acabarà prenent tothom". Té aficions curioses, i ho admet. Col·lecciona culleretes de línies aèries i tasses amb la marca del cafè, i quan algú l'hi retreu recorda que Neruda col·leccionava quadres on hi hagués dibuixada una síndria i també mascarons de proa.

stats