EL DEBAT DE LES IDEES A ERC
Crònica 26/06/2011

L'hora dels valors republicans

Marc Colomer
2 min

Amb el debat precongressual ja oficialment en marxa, a Esquerra augmenten les veus que criden a prendre amb més força que mai la bandera dels valors republicans. Si bé els més històrics del partit consideren que mai s'han deixat de banda -el mateix Joan Puigcercós va pronunciar el 2008 la conferència Una mirada republicana als valors per posar-los al centre de l'acció d'ERC-, generacions més joves i emergents consideren que en la nova etapa cal posar-hi l'accent inequívocament, en el fons i en les formes. Opinen que, per recuperar la credibilitat, el partit haurà de ser coherent amb els principis del republicanisme, que creuen que han d'impregnar també el que el president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, ha anomenat la "cultura de governança" dins i fora el partit.

La majoria de quadres i dirigents consultats creuen que en l'actual context de crisi profunda, també de valors, i desencís de la ciutadania amb la política i la cosa pública, són més vigents que mai els fonaments republicans: la ciutadania compromesa amb el bé públic, la transparència en la presa de decisions, la justícia social i l'equitat, la proximitat. La Revolució Francesa ho va resumir amb el lema llibertat, igualtat i fraternitat. Consideren que són valors amb els quals es pot sentir identificat un ampli espectre del país.

Valors que la nova fornada de dirigents, tot i no voler girar l'esquena al discurs de l'esquerra nacional, veu atractius per donar resposta als reptes i inquietuds socials d'avui. De fet, la ponència política del congrés inclourà l'aposta pel republicanisme, segons han explicat a l'ARA fonts de la comissió que la setmana passada va començar a treballar el text, coordinat per l'única (per ara) precandidata a la secretaria general, Marta Rovira, que fa tiquet amb el precandidat a la presidència Oriol Junqueras, que també en fa bandera. No se n'allunya, tampoc, l'altre candidat a la presidència, Carles Bonet: "La solució per a Esquerra és ERC", diu.

Esquerra o ERC

La discussió sobre el logotip del partit també s'ha fet un lloc en el debat. Malgrat que la desaparició de la R i la C el 2006 del logotip de la formació no deixa de ser anecdòtic, també és cert que hi ha qui reclama el retorn a les sigles històriques, la E d'Esquerra la R de Republicana i la C de Catalunya. El partit més vell busca en les seves arrels la fórmula per oferir el discurs més nou.

stats