GUERRA A LÍBIA
Crònica 27/08/2011

L'horror emergeix als carrers de Trípoli

Kareem Fahim
4 min
L'horror emergeix als carrers de Trípoli

The New York Times / Trípoli.Tan bon punt la batalla a Trípoli va començar a decaure ahir, va començar a aflorar l'abast de la violència ferotge de gairebé una setmana de lluites ininterrompudes entre forces rebels i milícies lleials al règim. El resultat: atrocitats i més atrocitats, tant d'un costat com de l'altre. Amnistia Internacional va denunciar dijous en un informe basat en testimonis de presoners que han escapat del control de la dictadura, que hi havia proves de desenes d'execucions perpetrades per gaddafistes en dos camps que custodiaven des de feia temps.

En una de les presons, els guardes van matar cinc detinguts que estaven confinats en solitari, segons l'organització. En l'altra, les forces de seguretat van obrir totes les entrades i van instar els rebels a marxar, però quan sortien haurien començat a llançar granades i disparar de manera indiscriminada a tots els que corrien cap a la llibertat.

Dijous es van trobar els cossos de més de 30 gaddafistes, morts a trets, en un campament militar al centre de Trípoli. Almenys dos estaven emmanillats amb brides de plàstic, fet que posa de manifest que se'ls hauria executat, i a cinc més se'ls va trobar morts en un hospital de campanya.

Com a mostra de la intensitat dels combats d'aquesta setmana a la capital, desenes de cossos, molts en un estat avançat de descomposició, s'apilaven en un hospital abandonat al barri d'Abu Salim -que fins divendres encara estava controlat per forces lleials a Gaddafi-. La majoria de combatents tenien la pell més fosca que la majoria dels libis, una mostra que provaria la teoria dels rebels, que potser el règim havia reclutat mercenaris a l'Àfrica subsahariana. Els rebels han acusat sovint el govern de Gaddafi d'utilitzar estrangers, però mai han ofert proves concloents. En aquest centre mèdic, els pocs treballadors que hi queden treballen amb molt pocs recursos.

La batalla per sotmetre les bosses de resistència gaddafistes continuava ahir a Trípoli, on encara hi havia tirotejos a l'Hotel Corinthia després que els rebels aconseguissin controlar l'aeroport.

A Sirte, els avions de l'OTAN van atacar l'últim bastió de suport al coronel, la seva ciutat natal, ja assetjada per les tropes rebels. L'Aliança va dir que els avions britànics van disparar contra el búnquer de comandament i un comboi de 29 vehicles militars a la ciutat. Mentrestant, els rebels recollien tot l'armament abandonat per gaddafistes a la carretera, i es preparaven per atacar la ciutat, segons informava l'agència Reuters. També va haver-hi enfrontaments a l'oest, a Ras Ajdir, el punt fronterer de la costa amb Tunísia.

El govern rebel s'organitza

En el front diplomàtic, els rebels van començar ahir a traslladar l'administració del govern provisional de Bengasi -el bressol de l'aixecament libi- cap a la capital. Tot i això, les informacions que arribaven ahir des de Bengasi deien que la majoria de líders de l'incipient govern encara no havien arribat a la capital.

En una roda de premsa a Istan bul, el primer ministre de facto del Consell Nacional de Transició (CNT), Mahmud Jibril, va afegir que els rebels necessitaven "aconseguir armes" per reconstruir una policia i un exèrcit nacionals. "Això significa molts diners -va dir-. Els nostres amics arreu del món parlen de la necessitat d'una estabilitat i seguretat immediates que només es podran aconseguir amb mitjans necessaris: assistència tècnica i financera".

El líder rebel va voler deixar clar a Turquia que el CNT "necessita demostrar el seu poder cobrint les necessitats de la població líbia. Si no és així, hi haurà una crisi de legitimitat". Les seves demandes van arribar després de la decisió dijous del Consell de Seguretat de les Nacions Unides de descongelar 1.040 milions d'euros de Gaddafi als Estats Units per al nou govern provisional.

Jibril va parlar a Istanbul després que el CNT anunciés formalment a Trípoli que desviava totes les seves operacions a la capital. Durant aquest discurs -molt emotiu per a tots els congregats- el ministre del Petroli, Ali Tarhouni, va demanar a la policia que tornés a treballar i va exigir als lleials al dictador que abandonin les armes i se'n tornin a casa.

En un revés per al lideratge rebel, la Unió Africana va refusar ahir reconèixer el CNT com a govern legítim de Líbia. En una cimera a Addis Abeba (Etiòpia), el líders africans van posar com a condició que el nou gabinet inclogués exlíders gaddafistes. Durant molts anys, el dictador libi ha repartit el seu petroli per moltes nacions africanes, guanyant-se així la lleialtat dels seus dirigents, que ara tenen por de no rebre el mateix tracte de favor amb un nou govern més democràtic.

D'altra banda, el ministre d'Exteriors italià, Franco Frattini, va acusar Gaddafi d'haver volgut convertir l'illa de Lampedusa en un " inferno ", enviant un munt de refugiats desesperats, cosa que considerà un crim contra la humanitat.

El misteri de la filla de Gaddafi

A l'hora de tancar aquesta edició, Gaddafi continuava desaparegut. Un coronel rebel va dir ahir que s'estaven enviant forces especials per "caçar-lo". Només van aflorar nous detalls de la seva filla Hana. El dictador havia assegurat que els Estats Units la van matar el 1986, en un bombardeig ordenat pel president Reagan sobre el palau presidencial. Aleshores la nena tenia 4 anys. Però durant la conquesta de Bab Azizzia ahir, va aparèixer el seu títol de medicina, amb matrícula d'honor.

stats